Транзит російського газу: На що може розраховувати Україна, - експерт

Україна може претендувати на "газову" знижку від Газпрому - але за певної умови, уточнив аналітик.

Директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України, експерт з питань енергетики Валентин Землянський оцінив пропозицію Газпрому дати Україні 25-відсоткову знижку на газ, передають Патріоти України з посиланням на Главред.

"На переговорах це найтонший момент, тому що не зрозуміло, 25% - від чого, на яких умовах і за якими контрактами. Якщо це 25% від того контракту, який діє (чим, власне, тролить пан Коболєв Бойка і Медведчука), то - так. Якщо це 25% від якоїсь середньозваженої ціни, яка є на європейських ринках, або від середньозваженої газпромівської ціни, то я думаю, що це - предмет переговорів. Тобто ціна - це предмет не політичних переговорів, а переговорів робочих груп", - пояснив він.
За його словами, це не повинно робитися так, як це було з контрактами 2009 року, коли "в Газпромі "на коліні" за ніч написали контракт. Що вийшло - всі знають". Він підкреслив, що "це має бути рішення, вироблене двома сторонами, причому включати в себе європейські практики".

"Якщо ми говоримо про консорціум, збереження транзиту і подальші партнерські взаємини з Росією (ми ж не відмовляємося від транзиту російського газу), тоді ми можемо розраховувати або претендувати, як це відбувається з Німеччиною або Білоруссю, на більш лояльне ставлення в ціновій політиці. Тому я думаю, що питання ціни - це питання подальших консультацій і переговорів", - резюмував Землянський.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...