Троїцька батьківська субота: Коли і як поминати покійних

Перед Трійцею 2020 проходить Троїцька батьківська субота – як правильно поминати в цей день і що потрібно нести до церкви.

Батьківська субота перед Трійцею 2020 зветься Вселенська батьківська субота. У цей день поминають усіх православних християн – а не тільки рідню і знайомих, передають Патріоти України.

Її ще називають Троїцька батьківська субота 2020 на честь самого свята. В цей день відбувається поминання всіх вірних померлих, тому що саме свято Трійця – Зішестя Святого Духа – знаменує собою спасіння всіх людей, у тому числі і тих, хто вже відійшов в інший світ. Адже у Бога, як кажуть священики, всі живі.

Троїцька батьківська субота 2020 – коли дата поминального дня

Трійця – свято з незакріпленою, плаваючою, датою. А, відтак, і дата Троїцької батьківської суботи в 2020 році буде відрізнятися від дат попередніх років. У цьому році це 6 червня.

Троїцька батьківська субота 2020 – що треба робити

♦ Помолитися. Вдома, у церкві чи на кладовищі. Головне – щиро.

♦ Відвідати могили рідних. Троїцька субота не забороняє прибирання на могилці, але бажано зробити це напередодні. І під час візиту потрібно не забути помолитися за душу покійного, закликають священнослужителі.

♦ Роздати милостиню. Це необов'язково – але такі добрі справи, зроблені на честь покійних, гаряче вітаються в православ'ї.

♦ Влаштувати поминальну трапезу. Тільки ні в якому разі не на цвинтарі. Поминальний обід готується вдома, куди і запрошують рідних. Їжа подається ситна, але проста, алкоголю – мінімум. Можна приготувати улюблені страви покійного родича.

♦ Зробити щось з того, що за життя не встиг небіжчик. Це скоріше світський звичай, ніж церковний. Але це хороший спосіб вшанувати пам'ять людини.

Троїцька батьківська субота 2020 – що потрібно нести до церкви

У храм несуть:

  • поминальну записку з іменами всіх, кого треба пом'янути;
  • пожертви: будь-які продукти, крім м'ясних;
  • у церковній крамниці можна придбати на пожертвування лампадне масло й/або кагор (це вино піде потім для причастя віруючих).

Троїцька батьківська субота 2020 – що не можна робити

► Поминати самогубців та тих, хто не хрещений у православній вірі. Щоб вшанувати їх пам'ять – можна подати милостиню і нагодувати птахів.

► Хреститися на пам'ятники, фото і монументи.

► Влаштовувати банкет, пити алкоголь на кладовищі.

► Залишати на могилах їжу, особливо алкоголь.

► Поминати покійних злими словами, говорити про їхні недоліки та гріхи. Християнська віра велить прощати.

► Лаятися і сваритися.

Чи можна робити прибирання на батьківську суботу, чи можна митися і ходити до лазні

Якщо ці дії не замінюють собою молитву і відвідування храму – то церква не має нічого проти цих простих побутових дій.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...