"Це стан душі": Американець майструє власну кобзу та співає балади (фото, відео)

Музикант Юрій Фединський народився у США в родині ірландця та українки. Прізвище Бревер, яке дісталося від батька, в університеті змінив на материне - Фединський. У Штатах вперше почув записи гри на бандурі і захопився нею. 1998-го переїхав в Україну.

Українець американського походження, композитор, бандурист Юрій Фединський приїхав до України з США і вже 10 років активно популяризує кобзарські традиції, передають Патріоти України з посиланням на Gazeta.ua.

У селі Крячківка Пирятинського району Полтавської області започаткував Кобзарський табір - раз на рік до родини Фединських з'їжджаються люди, які цікавляться кобзарством. Протягом двох тижнів Юрій навчає усіх охочих гри на кобзі та допомагає майструвати інструменти.

"Кобзарство - це стан душі, спосіб передавання духовних цінностей нашої нації. Ти сам маєш зробити собі інструмент, відчути його та мати поклик серця - іти до людей", - вважає Фединський.

Засновник Кобзарського табору Юрій Фединський презентував у Полтаві проєкт "Кобзарювання на Полтавщині"
Цьогоріч Кобзарському табору виповнилося 10 років. З цієї нагоди Фединський організував проєкт "Кобзарювання на Полтавщині". Це серія тематичних заходів, на яких Юрій розповідає історію кобзарства та співає традиційні народні думи.

Географія проєкту багата. За два тижня 15 населених пунктів: Крячківка, Пирятин, Лохвиця, Чорнухи, Прилуки, Миргород, Великі Сорочинці, Хорол, Решетелівка, Полтава, Диканька, Опішня, Ромни, Харків, Київ.

До проєкту долучився американець Джон Вестморланд з міста Піттсборо, США. Джон - випускник престижного джазового музичного коледжу Berklee. А ще - бард, який співає власні пісні під гітару. Приїхав з Америки спеціально на Кобзарський табір. Вже встиг освоїти кобзу. Під орудою единського Джон завершує власноручне виготовлення своєї кобзи.

Джон Вестморланд з міста Піттсборо (Північна Кароліна, США) взяв участь у проєкті "Кобзарювання на Полтавщині"
"Усі кобзарі - барди, а не усі барди є кобзарями. Джон кобзарює, хоча його мова англійська і репертуар американський. У нього сучасний репертуар, але дух - кобзарський", - сказав Фединський про Уестморланда.

У п'ятницю 9 жовтня дует народних співців завітав до Полтави. Захід провели просто неба на подвір'ї Полтавської обласної бібліотеки для юнацтва імені Олеся Гончара. Послухати сучасних кобзарів зібралися 25 глядачів. Артисти грали на кобзі, бандурі, торбані та гітарі.

Проєкт - волонтерський. Виступи проводять у громадських приміщеннях, вхід - безкоштовний. Наприкінці просять глядачів, по можливості, допомогти коштами на бензин. Юрій наголошує, що мета проєкту - просвітництво та відродження традицій. Тож він залюбки приїде з виступом на запрошення, якщо йому нададуть зал.

"Для мене це перший раз, я буду кобзарювати по цілій області в Україні, серцевині кобзарського світу - Полтавщині. Наша мета - відновити кобзарство після ста років знищення та зникнення", - розповів Юрій Фединський.

Новиною стало повідомлення Юрія про заснування Полтавського Кобзарського цеху.

"Сподіваюся, мені випаде честь його очолити", - сказав на зустрічі Фединський.

Кобзарський цех - спільнота кобзарів, які грають разом, обмінюються досвідом, текстами пісень тощо. В Україні кобзарські цехи діють у Харкові, Києві та Львові.

Засновник Кобзарського табору Юрій Фединський презентував у Полтаві проєкт "Кобзарювання на Полтавщині"
Окрім того, засновник "Кобзарського табору" запрошує усіх охочих на навчання до Крячківки.

"Це безкоштовно. Від вас лише потрібне бажання опанувати кобзарську справу. Знайдіть мене на Фейсбуці, пишіть приватні повідомлення. Домовимося про час - і приїжджайте у гості вчитися", - запрошує Фединський.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...