"Це цілком реально": Марчук підказав Зеленському, як "модифікувати" Мінські домовленості

«Договір є нікчемним, якщо його укладання стало результатом погрози силою або її застосування», - нагадав Марчук норми міжнародного права.

Євген Марчук, колишній прем'єрміністр, екссекретар РНБО, ексміністр оборони та колишній представник України у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях важає, що переглянути Мінські домовленості цілком реально, передають Патріоти України з посиланням на Главком.

Марчук нагадав, що росіяни двічі використовувала атаку своїх військ під час переговорів з Україною. «Вперше це був Іловайськ, оточення якого російськими військами почалось в День незалежності 23-24 серпня 2014 року. І потім розстріл наших військових при виході із оточення 29 серпня, в результаті чого загинуло біля 300 наших бійців. На цьому «наступальному» фоні буквально через п’ять днів починаються перші переговори Нормандської четвірки в Мінську і в цій обстановці підписується перший узгоджений документ – це Протокол від 5 вересня 2014 року», - пояснив Марчук.

За словами політика, вдруге російські війська захопили Дебальцево під час переговорів в Мінську 12 лютого 2015 року. «Тоді був прийнятий не дуже ідеальний для нас «Комплекс заходів…». Тут, як кажуть, в чистому вигляді стаття 52 Віденської конвенції про право міжнародних договорів 1986 року, яка гласить: «Договір є нікчемним, якщо його укладання стало результатом погрози силою або її застосування у порушення принципів міжнародного права, втілених у Статуті Організації Об’єднаних Націй», - наголосив Марчук.

На думку колишнього представника України у Тристоронній контактній групі, з урахуванням Віденської конвенції атаку російських військ під час переговорного процесу можна сміливо використати для пропозиції «модернізації» Мінських домовленостей. «Правда, тут може бути проблема – чи підтвердить це президент Порошенко, який вів тоді переговори від імені України», - зауважив Марчук.

Нагадаємо, Євген Марчук був першим головою СБУ, четвертим прем’єрміністром, ексміністром оборони, який брав участь у врегулюванні російсько-українського конфлікту навколо острова Тузла ще у 2003 році. Від травня 2015 року – Марчук представляв Україну у підгрупі з питань безпеки тристоронньої контактної групи на Мінських переговорах щодо ОРДЛО. З листопада 2018-го президент Порошенко уповноважив Марчука представляти Україну у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях. 19 травня минулого року – через місяць після президентських виборів – президент Зеленський звільнив Марчука від виконання цих обов'язків.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...