Ціна на газ: До чого тут МВФ і коли тарифи знову злетять

Тимчасове зниження цін на газ кардинально на ситуацію з тарифами не вплине.

Українцям з лютого й до квітня обіцяють продавати газ за фіксованою ціною в 6,99 грн, анонсував прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Для тих споживачів, які розібралися в чинних правилах, ціна може взагалі не зміниться. Уже зараз найвигідніша пропозиція на ринку – ті ж 6,99 грн. Про те, як і для кого змінять тарифи на блакитне паливо, передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

Скільки тепер коштуватиме газ?

Вартість кубометра з 1 лютого для всіх (принаймні так обіцяють) становитиме 6,99 грн. Найцікавіше, що така ціна на ринку вже є. Ще з серпня минулого року українці можуть самі вибирати собі постачальника газу. На ринку їх кілька десятків.

Важливо:

  • платити можна було 6,99 грн і до зниження, якщо поміняти постачальника;
  • найнижчий тариф на ринку зроблять обов'язковим для всіх;
  • єдина ціна буде тимчасовою.

Більшість родин не стала міняти собі постачальника й залишилася в того, хто і раніше постачав їм блакитне паливо. І ціна в них досягала 9,9 грн за куб. "Нафтогаз" (у нього газ купує лише 4% українців) пропонував тариф у 7,22 грн. Але і до "зниження" ціни українці могли платити за газ 6,99 – якби подали заявку на зміну постачальника.

Остаточне рішення, як роз'яснив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, ще не ухвалено. Його обговорюють із МВФ. "Зараз в Україні працює місія МВФ. Вона розглядає, як впливають ці рішення на здатність бюджету України виконувати свої зобов'язання перед громадянами й партнерами. Це рішення фактично не впливає на здатність бюджету. Ми продовжуємо розмову з МВФ. Вони стурбовані, переживають, щоб не повернулося державне тарифне регулювання", – говорить Шмигаль.

І як довго буде така ціна?

Фіксована ціна 6,99 грн за куб протримається до кінця опалювального сезону, тобто до квітня. Після знову буде "вільна" вартість. Дуже ймовірно, що в кінці опалювального сезону ціни на блакитне паливо знижуватимуться в усій Європі, зокрема і в Україні.

Різких стрибків ціни на газ не було б навіть без фіксації, вважає директор ГК "Нафтогаз України" Максим Рабінович. "Зараз ми спостерігаємо зростання ціни на європейський газ, тому очевидно, що це вплине також на вартість блакитного палива в нашій країні. Водночас високий обсяг запасів газу в підземних сховищах як в Україні, так і в Європі є стримувальним фактором для різкого зростання ціни на газ", – пояснив Рабінович.

Точно сказати, скільки коштуватиме газ у квітні, складно. Однак, найімовірніше, ціна не буде вищою за січневу. Раніше в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко анонсував, що фіксована ціна збережеться цілий рік.

Як розповів співрозмовник в уряді, переговори з Фондом йдуть дуже туго. В.о. міністра мало не щодня телефонує кредиторам, намагається довести, що таке регулювання необхідне для захисту споживача. "Трохи Вітренко поспішив з анонсом. Ціну на рік хотів. Зеленському сподобалося, а ось із МВФ не погодили. І досі нічого не погодили", – каже співрозмовник.

Ринкові ціни – це обов'язково так дорого?

Ні. З часом конкуренція на ринку повинна вирівняти ціни. Зараз різниця між максимальним тарифом і мінімальним становить 41%. Поміняти постачальника може за лічені дні будь-який українець, але зробили це тільки близько 7% сімей.

Чому так мало? Можливо, в цьому є вина і уряду, який не провів роз'яснювальну роботу. Дехто досі помилково вважає, що, наприклад, у багатоповерховому будинку постачальника можна змінювати тільки всім будинком. Власне, будь-яка квартира може замінити постачальника за лічені дні і онлайн.

Координатор житлових і енергетичних програм "Опори" Тетяна Бойко розповіла: насправді саме недобросовісні облгази і пов'язані з ними газзбути і роздули ціни. Тут, за словами експертів, повинні працювати регулятори: Антимонопольний комітет, Нацкомісія з питань енергетики і комунальних послуг.

Регуляція на ринку потрібна, упевнений ексміністр соцполітики Андрій Рева. "Ви можете не купити собі машину, але не можете залишитися без ліків. Держава Україна соціальна, вона повинна забезпечити можливість скористатися необхідним. І газ серед цього. Обмеження максимальної націнки – це правильний крок, такий варіант ще в Кабміні Гройсмана пропонував віцепрем'єр Володимир Костіон", – розповів Рева.

Скільки можна заощадити і що ще зміниться?

З 1 лютого в Україні також встановлять максимальний тариф на доставку газу (т. зв. абонплата). Зараз вона досягає 2,45 грн, а за новими правилами буде не дорожчою від 1,79 грн за кубометр. Якщо зараз ваш облгаз просить за кубометр менше, нічого не зміниться.

У сумі зниження ціни на газ і обмеження вартості його транспортування за підрахунками Кабміну дозволить заощадити близько 500-800 грн на місяць.

До речі, найвища ціна на транспортування зараз у "Лубнигаз". Перед тим як встановити свою ціну, вони провели свої громадські слухання. Згідно із законом повинні розглянути всі пропозиції громадськості, узгодити зі споживачами, яку вартість вони будуть платити, і пояснити, чому саме стільки.

Громадські слухання "Лубнигаз" провів. На нього прийшли аж п'ять осіб. З яких четверо, як розповідає Тетяна Бойко, працюють у тому ж "Лубнигаз", а п'ятий – журналіст місцевого видання, який прийшов імовірніше для того, щоб висвітлити громадські слухання, а не посперечатися з розподільчою компанією.

До речі, журналісти ще кілька тижнів тому зверталися до профільного комітету Ради з проханням роз'яснити, чи не бачать вони порушення в тому, що більшість громадських слухань перед підвищенням тарифів відбувається тільки на папері. Заступник голови комітету Олексій Кучеренко пояснив: дійсно така проблема є, але цим швидше повинна займатися місцева влада. Вона, наприклад, може допомагати громаді обстоювати свої інтереси, вивчати розрахунки і знаходити в них можливі зловживання.

Звичайному ж споживачеві складно розібратися, чи дійсно ціна повинна бути в рази вищою і чи немає можливості підвищити її менш істотно. У Нацкомісії з комунальних тарифів і енергетики нам пояснили: уперше в цінах передбачили достатні видатки на модернізацію й зарплати. Членкиня комісії Ольга Бабій зазначила: в тарифах передбачено 40% технічних втрат газу.

Тимчасове зниження цін на газ кардинально на ситуацію з тарифами не вплине. Наприклад, ті українці, які користуються центральним опаленням, зміни практично не відчують. Єдиний вихід платити менше – розвивати конкурентний ринок, де монополістам не дозволяється безпідставно завищувати ціни. Разом з тим потрібно розвивати і енергоефективність. Якби будинки і мережі утеплили, витрати можна було б скоротити втричі.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...