Ціна питання - 270 млрд: Президент України через РНБО ввів фінансування нацбезпеки в 2021-му

Згідно з документами, Рада національної безпеки і оборони запропонувала Кабінету міністрів України передбачити під час доопрацювання законопроєкту про держбюджет на 2021 рік видатки в обсязі не менше 5,93% від ВВП для сектора безпеки і оборони країни.

Президент Володимир Зеленський ввів в дію рішення РНБО про пропозиції до проекту Державного бюджету на 2021 рік по статтях, пов'язаних забезпеченням національної безпеки і оборони України. На такі цілі має бути виділено не менше 267 мільярдів гривень. Відповідний указ №486/2020 він підписав 5 листопада. Його текст, а також самого рішення Ради нацбезпеки і оборони, яке набуло чинності цього ж дня, оприлюднені на сайті глави держави, передають Патріоти України.

Контроль за виконанням другого буде покладено на секретаря РНБО.

Згідно з документами, Рада національної безпеки і оборони запропонувала Кабінету міністрів України передбачити під час доопрацювання законопроєкту про держбюджет на 2021 рік видатки в обсязі не менше 5,93% від ВВП для сектора безпеки і оборони країни.

Тоді як фінансування сектора безпеки і оборони має бути передбачено в обсязі не менше 267 250,9 млн грн, зокрема не менше 233 111,2 млн грн із загального фонду, 14 139,7 млн грн – зі спеціального фонду держбюджету.

Крім цього, доручено передбачити право Кабміну щодо надання державних гарантій в обсязі до 20 000 млн грн для забезпечення виконання боргових зобов'язань суб'єктів господарювання резидентів України за кредитами (позиками), залученими для фінансування програм, пов'язаних із підвищенням обороноздатності і безпеки держави.

Пріоритетними напрямками фінансування в 2021 році визначено:

  • розвиток сектору безпеки і оборони відповідно до стандартів НАТО;
  • виконання заходів із розроблення, підготовки до виробництва і закупівлі нових зразків озброєнь і військової техніки, зокрема ракетного та артилерійського озброєння, бронетехніки, високоточних засобів ураження і продуктів спеціальної хімії;
  • виконання робіт із реалізації дослідницьких проектів і створення нових технологій в інтересах сектора безпеки і оборони;
  • впровадження інформаційно-аналітичних систем в оборонно-промисловому комплексі.

До пріоритетних напрямів віднесено:

  • забезпечення готовності Об'єднаних сил;
  • посилення системи протиповітряної оборони;
  • розвиток Військово-Морських сил;
  • посилення розвідувальних можливостей;
  • реалізацію державної політики в сфері державної безпеки;
  • посилення контррозвідувального захисту і боротьби з тероризмом;
  • реалізацію соціальних гарантій військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та поліцейських, насамперед, усунення диспропорцій в розмірах їхнього грошового забезпечення.

Крім того, рішенням РНБО доручається передбачити в проєкті держбюджету витрати центральному органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну військово-промислову політику, для виконання державних програм реформування оборонно-промислового комплексу, а також розвитку оборонних технологій на рівні до 0,5% ВВП. Зокрема на виконання державних цільових програм реформування і розвитку оборонно-промислового комплексу, нарощування наявних виробничих потужностей для виготовлення продукції оборонного призначення, розвиток перспективних оборонних технологій і подолання розриву між фундаментальними дослідженнями та їхнім використанням в оборонно-промисловому комплексі й у військовій сфері. Так, йдеться про:

  • проведення досліджень, прикладних наукових і науково-технічних розробок;
  • виконання робіт за державними цільовими програмами і державним замовленням;
  • підготовку наукових кадрів та фінансової підтримки розвитку наукової інфраструктури на рівні не менше 125 млн грн, зокрема 45 млн грн на фінансування системи спеціальної інформації;
  • про проведення робіт щодо реалізації проєктів із виконанню наукових досліджень і розробок, а також розроблення нових технологій в інтересах сектору безпеки і оборони України на рівні не менше 300 млн грн.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Провідна неділя 2924 року: Прикмети та традиції, що треба знати про радоницю

неділя, 12 травень 2024, 6:23

Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2024 року у хр...

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...