Винахід синтетичного цукру - того самого, який ми додаємо в чай і в різні страви - дієтологи порівнюють з появою водневої бомби. Про це на своїй сторінці в Facebook написала дієтолог Бахар Ніязова, передають Патріоти України.
Ще 50 років тому середньостатистичний чоловік з'їдав 15 кг цукру на рік, а сьогодні - більше 45. Українці, згідно з даними Держстату, в середньому з'їдають 34 кіло цукру в рік, хоча не виключено, що реальні цифри набагато вище статистичних.
Пропорційно зростає кількість захворювань на онкологію (якщо в організмі є ракові клітини, цукор сприяє їх активному росту), діабет, ожиріння. Причому, каже дієтолог, зайва вага з'являється навіть у тому випадку, якщо людина займається спортом.
Серед інших "бонусів" великої любові до солодкого - затяжні депресії без причини, слабкість, втома, алергії і часті застуди.
"Виявляється, цукор знижує імунітет в 17 разів! - наводить цифри Бахар Ніязова. - Механізм простий: глюкоза заміщає вітамін С в організмі і насичені їм клітини - фагоцити. А адже саме вони, як пилосос, повинні поглинати віруси, бактерії та інші небезпечні мікроорганізми, постійно атакуючі людини. Глюкоза, потрапляючи в організм, просто не дає рятівним клітинам робити свою роботу."
Ще одна небезпека цукру полягає в тому, що він викликає звикання. Відчуття, які багатьом знайомі не з чуток: на ранок після щільного застілля з тортиками та іншими смаколиками шлунок буквально завиває від голоду, при тому, що напередодні було з'їдено багато зайвого.
Справа в тому, пояснює дієтолог, що на "вагон" цукру, який потрапив в організм вчора, підшлункова викинула інсулін, і рівень глюкози різко знизився. Так формується залежність від солодкого: мозок отримав сигнал про тривожну ситуацію і запустив сигнал голоду ендокринній системі, вимагаючи чергову порцію солодкого. З кожним разом колишньої порції будемо мало, а неспалені калорії будуть відкладатися у вигляді жиру.
На свято можна приготувати прості страви, які не вдарять по фігурі. У неділю, 23 червня, цьогоріч відзначатиметься Трійця – 50-й день після Великодня (Воскресіння Христове). Традиційно меню на Паску жирне, у ньому багато м'ясних страв, оскільки до свя...
Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2025 року у хр...