Тисячі негативів із життя радянського Донбасу та СРСР: Фотожурналіст із Австралії натрапив на руїни фотолабораторії (фото)

У зруйнованому війною будинку були покинуті сотні фотоплівок.

На руїнах будинку неподалік зруйнованого ДАПу, де поруч іще тривали сутички українських військових і російських гібридних сил, Сам’юел Едер ішов і уважно дивився під ноги, щоб не натрапити на міну. І тут його увагу привернув дивний предмет. Едер, який колись займався фотографією на фотоплівках, впізнав його: це був фотозбільшувач для друку фотографій із плівки. Фотожурналіст із Австралії скоро зрозумів, що стоїть серед решток фотолабораторії ще радянських часів, передають Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

Сам’юел Едер (п) під час роботи в Україні.
Із дозволу українського офіцера, який супроводжував на лінії фронту Едера і його подругу, вони почали перебирати розвалини давно покинутої фотолабораторії. Обидва скоро знайшли тисячі негативів і кольорових слайдів із життя на Донбасі й деінде в колишньому СРСР до нинішньої війни.
Частина з сотень фотоплівок «Свема», які вироблялися в Шостці на Сумщині ще з часів УРСР, що були врятовані з будинку.
Едер забрав ті фото зі зруйнованого будинку – і австралієць вважає, що цей крок був виправданий. Як сказав він, якби він не забрав ці сотні плівок, щоб відсканувати й оцифрувати їх, вони скоро були б просто знищені. «Тисячі людей утекли з цього міста, їм довелося покинути свої спогади на погибель, і, можливо, ми зможемо відновити хоч частину того, що відібрала війна», – каже він.

Едер сподівається, що публікація фотографій допоможе йому повернути покинуті негативи і слайди їхнім власникам. Ця добірка фото, оприлюднених тут уперше, не була ніяк ідентифікована, але Українська служба Радіо Свобода змогла визначити деякі з місць на Донбасі чи в Росії. Більшість фотографій, схоже, – ще з радянських часів.

Молодята з гостями весілля біля меморіалу «Твоїм визволителям, Донбасе» в Донецьку.
Український народний хор в Опитному. В цьому селищі біля Донецького аеропорту, що лежить на лінії фронту, колись жило майже тисячу людей.
Українські народні танці у виконанні школярів в Опитному. Сьогодні в селищі лишилося менш ніж 50 людей, майже всі його будинки пошкоджені чи й зруйновані внаслідок обстрілів.
У меморіальному комплексі «Мамаєв курган» у Волгограді, Росія.
Більшість фотографій зроблена на 35-міліметрову плівку, але деякі, як-от ця, школярочки з модним портфелем-«дипломатом», зняті в форматі 6×6 см – такі фотоапарати були недешевим задоволенням у радянські часи.
Багато плівок були пошкоджені – часом чи опадами.
Рядовий і старший сержант Радянської армії. Уніформи такого зразка використовували від часів Другої світової війни й аж до самого початку 1970-х.
Груповий портрет на тлі Большого театру в Москві, ймовірно, десь 1970-і роки.
Похорони дитини, місце і час не відомі.
Ресторан і супермаркет «Острава» у Волгограді, Росія. Зараз у цій будівлі банк.
Ті самі молодята, що були біля меморіалу в Донецьку – десь по дорозі.
Ветерани «Великої Вітчизняної війни», ймовірно, під час святкування радянського Дня перемоги.

На цьому віддзеркаленому фото – колгоспники (чи працівники радгоспу) десь на Донеччині.

Піскарьовське меморіальне кладовище в Санкт-Петербурзі, колишньому Ленінграді, Росія.

Перед пам’ятником Богданові Хмельницькому в Києві.

Школа в селищі Опитному, ймовірно, ще в радянські часи

Ця сама школа в 2019 році, фото Сам’юела Едера.

Знайдені плівки, розкладені в кімнаті в готельчику в Україні. Як каже Едер, те, що опубліковано вище, – тільки «верхівка айсберга», і ще лишається відсканувати десятки тисяч знімків. Він збирається опублікувати їх на своєму сайті наступними днями.Як каже австралієць, кожен, хто впізнає себе чи близьких на цих фото, може сконтактувати з ним безпосередньо.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...