У Авакова розповіли, що придбати зброю в Україні можна буде дуже просто

Розгляд законопроєкту № 4335 "Про обіг цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї" у Верховній Раді запланований на 25 лютого.

Законопроєкт про обіг вогнепальної зброї, що готується до розгляду в Верховній Раді у першому читанні, передбачає створення електронного реєстру, а також запроваджує посвідчення власника зброї. Про це розповів радник міністра внутрішніх справ України Володимир Мартиненко, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

За його словами, у разі ухвалення законопроєкту, контроль за зброєю, а також процедура її придбання суттєво спростяться. "Нам потрібен закон, який би врегульовував облік обігу зброї і боєприпасів. Тому що відомчий міністерський наказ №622 вже морально застарів", – наголосив він.

Мартиненко назвав дві норми, які, на його думку, є найбільш важливими в законопроєкті №4335. Перший – це створення електронного реєстру зброї. "Це дуже важливо, бо досі реєстр ведеться на паперових носіях. Тут виникають питання з передачею інформації з однієї області в іншу тощо. Ми живемо в XXI столітті. Іншого реєстру, окрім паперового, поки що в нормативних документах не прописано", – пояснив він.

В такому реєстрі має відображатися вся зброя, включно з номерними частинами до неї, "починаючи від потрапляння в країну або з моменту виготовлення в Україні". Таким чином, можна буде просто відслідкувати всю "історію" одиниці. "Сьогодні вона поїхала в той магазин, вона продалася тому, а потім той перепродав її далі", – зауважив радник міністра. І додав, що ця інформація є закритою для широкого загалу.

Друга важлива новація – запровадження в Україні посвідчень на право володіння зброєю за аналогією із посвідченнями водія. Процедура отримання такого посвідчення також буде подібною – після навчання на відповідних курсах.

За наявності посвідчення громадянин зможе одразу купити зброю в магазині, без отримання дозволу в поліції і без подальшої реєстрації. Все це буде відбуватися безпосередньо під час покупки. "Торгова мережа перевіряє, чи посвідчення справжнє, чи в мене немає ніяких заборон. Продавець одразу вносить в електронну базу, що та зброя на мені", – пояснив Мартиненко.

"В законопроєкті передбачено, що я отримую посвідчення на ту чи іншу категорію зброї, і далі я можу купляти необмежену кількість стволів, але цієї категорії", – сказав він.

За його словами, до другого читання МВС ще буде працювати із народними депутатами, щоб покращити законопроєкт. "Я б додав ще більше запобіжників і холодну зброю", – зауважив Мартиненко.

Нагадаємо, розгляд законопроєкту № 4335 "Про обіг цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї" Верховна Рада перенесла на четвер, 25 лютого.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...