"У дворик раптом забіг хлопчик років 12-13 в одних трусах, весь у крові, з опіками і шматками якоїсь кіптяви на спині": Очевидець розповів про трагедію у Беслані (фото)

1 вересня 2004 року в північно-осетинському місті Беслан терористи захопили школу, замінували спортзал і взяли в заручники понад 1100 людей: школярів, їхніх рідних і вчителів. А 3 вересня ФСБ Росії розпочала силову операцію.​

Минуло 15 років, як 1 вересня терористи взяли у заручники тих, хто прийшов на урочисту лінійку до школи №1 міста Беслан, що у Північній Осетії. Понад дві доби дітей, їхніх рідних та учителів тримали у замінованому спортивному залі школи. За одними даними – в заручниках опинилося 1128 людей, за іншими – 1180, передають Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

Як пише журналіст російської редакції Радіо Свобода Володимир Воронов, який працював тоді у Беслані, реальні відомості російська влада тоді не оприлюднювала.

Спочатку казали, що заручників «усього 100», потім – що їх «300-350», хоча все місто знало, що це не так. Чи не у кожного жителя в школі виявилася рідна людина або знайомий. Понад два дні терористи утримували школу із заручниками.

Усе місто зібралося на площі і очікувало офіційних повідомлень від влади. Але їх не було.

Жителі Беслана очікують інформації від влади про долю своїх рідних, які потрапили у заручники
А 3 вересня 2004 року настала кривава розв'язка.

О 13.04 спортзал був обстріляний двома снайперськими групами ФСБ Росії із дахів найближчих до школи п'ятиповерхівок. Постріл з РПО-А (реактивний піхотний вогнемет «Джміль») став причиною першого вибуху в спортзалі. Після пострілу РШГ (реактивна штурмова граната) стався другий вибух.

Однак ще очевидці кажуть про тубуси використаних гранатометів (схожі на РПГ-18 «Муха»).

Тубуси
Російська влада заперечує використання у Беслані вогнеметів та РПГ.

Володимир Воронов стверджує, що у Беслані були і танки. Він їх фотографував.

Беслан. Перші дні вересня 2004 року
Після цього 329 бійців спецпідрозділів «Альфа» і «Вимпел» атакували терористів у школі. Прикривали їх підрозділи міліції та збройних сил Росії.

Жертвами теракту і силової операції – на думку Володимира Воронова, «хаотичної бійні, яку чомусь називають штурмом», – стали 334 людини, 186 із яких діти різного віку.

Заручники, загиблі під час силової операції. Беслан, 3 вересня 2004 року
Ось як Володимир Воронов описує початок силової операції: «Я 3 вересня вдень разом із колегою зайшов у кафе «Ірбіс» недалеко від захопленої школи. У районі школи прогриміли два чи три потужні вибухи, а після секундного затишшя – шквал автоматних черг. Майже відразу по дворику кафе заклацали кулі: як виявилося, кафе в зоні обстрілу – школа під боком, за городом сусіднього приватного будинку.

Через секунди в цей дворик незрозуміло звідки раптом забіг хлопчик років 12-13 в одних трусах, весь в крові, з опіками і шматками якоїсь кіптяви на спині. За відзнятими тоді кадрами потім відновив і хронологію подій: все почалося о 13.04 ... Через секунди після того з якоїсь непримітної хвіртки у двір кафе забіг чоловік з дівчинкою на руках. Вже набагато пізніше, повернувшись додому, підрахував по зроблених кадрах, що лише за першу хвилину з цієї хвіртки винесли або вивели 14 врятованих з пекла. Потім ще і ще ... Роздягнені або напіводягнені, в крові, вони тремтіли від жаху і просили пити: «Пити! Пити! Ми сечу пили, дайте пити!». Якісь хлопці в спортивних костюмах витягли з кафе упаковки з водою і почали поїти дітей, поливати водою їх обпечені спини. Пізніше цю стежку до кафе через двір приватного будинку назвуть «дорогою життя»: по ній пройшло приблизно 70 людей із тих, кому вдалося вирватися або кого винесли зі спортзалу».

Беслан, 3 вересня 2004 року
116 заручників загинули від перших вибухів і пожежі в спортзалі, але понад половина людей отримали смертельні поранення під час бою між терористами і спецназом ФСБ у інших приміщеннях школи.

Кількість поранених перевищила 800 осіб, з яких 72 дитини і 69 дорослих стали інвалідами.

«Альфа» і «Вимпел» зазнали втрат: 10 убитих і 41 поранений. Загинули ще 2 співробітники МНС Росії. Втрати терористів – 31 особа.

62 російських силовиків отримали поранення.

Обвалений дах спортзалу, де утримувалися заручники і пошкоджена покрівля школи. Беслан, 3 вересня 2004 року
Через кілька місяців після трагедії інформаційні агентства скупо повідомили, що на сміттєзвалищі на околиці Беслана знайшли багато речей загиблих, вивезених туди після штурму школи №1. Це були уламки шкільних парт, обгорілі балки, обривки дитячого одягу, взуття, розірвана граната, рюкзак, що, можливо, належав терористу, фрагменти людських останків.

Як розповідає Володимир Воронов, у тій купі страшного сміття багато хто знайшов і впізнав одяг і взуття своїх загиблих або зниклих під час теракту дітей.

Владні структури заперечували, що знайдене має стосунок до школи. Логіка чиновників зрозуміла: як можна визнати, що після штурму все просто взяли, згребли до купи і вивезли на смітник. Адже знищення доказів – це теж злочин.

Однак Воронов бачив, як це відбувалося і вранці 4 вересня 2004 року.

«Ще диміла вигоріла школа, на її подвір'ї викладалися збереглися тіла, прикриті від спекотного сонця фольгою, окремі тіла несли на носилках, люди в штатському заповнювали якісь папери, співробітники МНС розбирали завали, вигрібали все з будівлі в той же двір. Але потім весь цей виносився зі школи «мотлох», який згрібав на купу буркітливий у дворі невеликий трактор-екскаватор, потім захоплював своїм ковшем і вивантажував в кузови КамАЗів» – розповідає Володимир Воронов.

Співробітники МНС згрібають те, що залишилося після штурму спортзалу, і вантажать в автомобілі. 4 вересня 2004 року
Усього ж після силової операції зі звільнення заручників у школі Беслана 3 вересня 2004 року 1343 людини отримали в Росії статус потерпілих.

Проте називають і інші цифри. Й через 15 років, зауважує Воронов, питання точної кількості людей, які постраждали тоді у Беслані, залишається відкритим.

Стіна пам'яті, яку зробили рідні загиблих у школі Беслана
У березні 2019 року сайт «Правда Беслана» на вимогу «Роскомнагляду» видалив сторінку з ксерокопіями записок, які передавали терористи з захопленої школи. Обидві записки є у матеріалах кримінальної справи і оголошувалися на суді, однак в інтернеті їх поширювати заборонили. Одна з них була підписана Шамілем Басаєвим, який не був у Беслані, але взяв на себе відповідальність за організацію теракту.

За однією із версій, документи доводять, що терористи були готові на переговори з російською владою.

Могили загиблих у школі №1 Беслана 3 вересня 2004 року
Навіть знаючи масштаб трагедії, каже Володимир Воронов, увесь її жах можна усвідомити лише на кладовищі, коли бачиш ряди однакових надгробків. Майже на всіх – одна і та ж дата смерті: 3 вересня 2004 року. Читати рік народження загиблих ще страшніше: 1992, 1996, ... 2002. На шести надгробках одне і те ж прізвище –Тотієви. 1 вересня 2004 року в школу пішло вісім Тотієвих, із них вижили лише двоє.

У квітні 2017 року Європейський суд з прав людини зобов’язав владу Росії виплатити три мільйони євро родичам загиблих і постраждалих через напад у Беслані. ЄСПЛ постановив, що російська влада не впоралася із обов’язком запобігти можливій загрозі життю людей і не спланувала штурм так, щоб мінімізувати можливість загибелі або поранень заручників.

Кремль не погодився із рішенням ЄСПЛ. Міністерство юстиції Росії оскаржило рішення в суді. Члени організації «Матері Беслана» попросили ЄСПЛ не переглядати рішення.

Рідні загиблих звинувачують особисто президента Росії Володимира Путіна у тому, що загинуло стільки людей.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...