У Франції виявили понад пів сотні гробниць, яким до 4 тисяч років (фото)

Оскільки гробниці чергуються з порожніми просторами, дослідники припускають, що це місце є впорядкованим некрополем, поховання в якому відображають сімейні або громадські зв'язки.

У французькій провінції Бретань археологи виявили похоронний комплекс бронзового століття - понад 50 поховань, датованих періодом з 2000 по 1600 рік до нашої ери. Про це повідомили на сайті The history blog, опублікувавши фото з місця знахідок, передають Патріоти України.

Група з Національного інституту превентивних археологічних досліджень (INRAP) Франції почала розкопки на місці майбутнього будівництва в муніципалітеті Плугонвелен, в якому, як уже було відомо, були давні могили. Під час роботи археологи виявили 55 поховань, серед яких - гробниці, дерев'яні гробниці, гробниці з дерев'яними трунами, піраміди з каменів, кам'яні гробниці з кришкою з кам'яних плит і принаймні одне поховання в глечику, ймовірно, немовляти.

Оскільки гробниці чергуються з порожніми просторами, дослідники припускають, що це місце є впорядкованим некрополем, поховання в якому відображають сімейні або громадські зв'язки.

Гробниці перебувають в хорошому стані, аналіз показав, що камені для їх створення були місцевого виробництва. Протягом тисячоліть вміст більшості могил перетворилося в прах. Лише одна з кам'яних гробниць зберегла структурну цілісність, достатню для збереження скелета покійного.

Як встановили вчені, кістки, похованої тут людини, належали дорослій жінці, яка перебувала на правому боці в позі плоду. Перед похованням в кам'яній гробниці її тіло помістили в труну, яка розклалася, але її слід залишився в відбитку, залишеному в шарі затверділого піску.

У більшості могил був виявлений нижній шар морського піску, який населення Бретані бронзового століття, ймовірно, використовувало з ритуальною метою.

Уцілілого похоронного приладдя в гробницях не виявлено, тому встановити хронологію могильника буде складно. Дослідники вивчать розташування і типологію поховань і порівняють їх з іншими некрополями бронзового століття. Залишки скелета жінки також будуть вивчені за допомогою аналізу ДНК і стабільних ізотопів.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...