У християн східного обряду починається Різдв'яний піст: Що треба знати

Інша його назва – Пилипівський, оскільки заговини на нього припадають на Пилипів день 27 листопада.

У суботу, 28 листопада, для православних вірян починається Різдвяний піст. Різдвяний піст було встановлено на честь святкування Різдва Христового. Триває він рівно 40 днів, протягом яких забороняється вживати продукти тваринного походження. Журналісти підготували календар харчування в Різдвяний піст за днями, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Календар харчування за днями: що можна їсти в Різдвяний піст:

  • 28 листопада, субота – дозволено до вживання рибу, морепродукти, гарячу їжу з олією;
  • 29 листопада, неділя – дозволені риба, морепродукти, гаряча їжа з олією;
  • 30 листопада, понеділок – дозволена гаряча їжа без олії;
  • 1 грудня, вівторок – риба, гаряча їжа з олією;
  • 2 грудня, середа – сухоїдіння (дозволені хліб, сіль, вода, сухофрукти, свіжі овочі і фрукти, мед, горіхи);
  • 3 грудня, четвер – дозволена риба і морепродукти, гаряча їжа з олією;
  • 4 грудня, п'ятниця – на честь свята Введення Богородиці дозволяються до вживання риба, страви з олією і вино.
  • 5 грудня, субота – можна їсти рибу, морепродукти, гарячу їжу з олією;
  • 6 грудня, неділя – можна їсти рибу, морепродукти, гарячу їжу з олією;
  • 7 грудня, понеділок – дозволяється гаряча їжа без олії: пісні супи, каші, тушковані овочі та гриби;
  • 8 грудня, вівторок – риба, морепродукти, гаряча їжа з олією;
  • 9 грудня, середа – сухоїдіння (дозволені хліб, сіль, вода, сухофрукти, свіжі овочі і фрукти, мед, горіхи);
  • 10 грудня, четвер – риба і морепродукти, гаряча їжа з олією;
  • 11 грудня, п'ятниця – сухоїдіння (дозволені хліб, сіль, вода, сухофрукти, свіжі овочі і фрукти, мед, горіхи);
  • 12 грудня, субота – можна їсти рибу, морепродукти, гарячу їжу з олією;
  • 13 грудня, неділя – можна їсти рибу, морепродукти, гарячу їжу з олією;
  • 14 грудня, понеділок – дозволена гаряча їжа без олії: пісні супи, каші, тушковані овочі і гриби;
  • 15 грудня, вівторок – риба, морепродукти, гаряча їжа з маслом;
  • 16 грудня, середа – сухоїдіння (дозволені хліб, сіль, вода, сухофрукти, свіжі овочі і фрукти, мед, горіхи);
  • 17 грудня, четвер – риба і морепродукти, гаряча їжа з олією;
  • 18 грудня, п'ятниця – сухоїдіння (дозволені хліб, сіль, вода, сухофрукти, свіжі овочі і фрукти, мед, горіхи);
  • 19 грудня, субота – День святого Миколая, дозволяється їсти рибу, гарячу їжу з олією, випити трохи вина;
  • 20 грудня, неділя – можна їсти рибу, морепродукти, гарячу їжу з олією;
  • 21 грудня, понеділок – гаряча їжа без олії: пісні супи, каші, тушковані овочі і гриби;
  • 22 грудня, вівторок – гаряча їжа з олією: пісні супи, каші, тушковані овочі і гриби;
  • 23 грудня, середа – сухоїдіння (хліб, сіль, вода, сухофрукти, свіжі овочі і фрукти, мед, горіхи);
  • 24 грудня, четвер – гаряча їжа з олією: пісні супи, каші, тушковані овочі і гриби;
  • 25 грудня, п'ятниця – сухоїдіння (хліб, сіль, вода, сухофрукти, свіжі овочі і фрукти, мед, горіхи);
  • 26 грудня, субота – можна їсти рибу, морепродукти, гарячу їжу з олією;
  • 27 грудня, неділя – можна їсти рибу, морепродукти, гарячу їжу з олією;
  • 28 грудня, понеділок – гаряча їжа без олії: пісні супи, каші, тушковані овочі і гриби;
  • 29 грудня, вівторок – гаряча їжа з олією: пісні супи, каші, тушковані овочі і гриби;
  • 30 грудня, середа – сухоїдіння (хліб, сіль, вода, сухофрукти, свіжі овочі і фрукти, мед, горіхи);
  • 31 грудня, четвер – гаряча їжа з олією: пісні супи, каші, тушковані овочі і гриби;
  • 1 січня, п'ятниця – сухоїдіння (хліб, сіль, вода, сухофрукти, свіжі овочі і фрукти, мед, горіхи);
  • 2 січня, субота – дозволяється гаряча їжа з олією: пісні супи, каші, тушковані овочі і гриби;
  • 3 січня, неділя – дозволяється гаряча їжа з олією: пісні супи, каші, тушковані овочі і гриби;
  • 4 січня, понеділок – сухоїдіння (хліб, сіль, вода, сухофрукти, свіжі овочі і фрукти, мед, горіхи);
  • 5 січня, вівторок – дозволена гаряча їжа без олії: пісні супи, каші, тушковані або варені овочі і гриби;
  • 6 січня, cереда – Різдвяний святвечір, сухоїдіння: (хліб, сіль, вода, сухофрукти, свіжі овочі і фрукти, мед, горіхи).

У переддень Різдва, в Святий вечір 6 січня, з появою першої зірки в небі до столу подають 12 пісних страв, першою традиційно є кутя.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...