У Києві відбувся форум "Жінки - на передовій в умовах пандемії COVID-19" (фото, відео)

Представники жіночих організацій та органів місцевого самоврядування винесли на порядок денний ті проблеми, з якими усе частіше зіштовхуються жінки та загалом українські родини у часи пандемії.

У Національній спілці журналістів України за ініціативою міжнародного жіночого руху «За сімейні цінності» відбувся круглий стіл на тему: Пріоритетні напрями співпраці жіночих організацій України та світу в умовах пандемії Covid-19, передають Патріоти України.

Початок «ери дистанційності», зниження рівня життя, самотність, низька адаптованість і зростаюча агресія – неповний перелік складнощів, які виникають у суспільстві в умовах поширення коронавірусної інфекції.

Здавалося б, приміром, практика дистанційного навчання школярів – нині цілком поширена. Але чимало українських родин банально не можуть купити дітям комп’ютер для онлайн-навчання.

«Оскільки рівень життя знижується, ми бачимо, що більш гострою стає фінансова та психологічна нерівність. А рівний доступ до освіти - один із принципів гуманізму - він у нас не виконується», - говорить голова ВГО «За сімейні цінності» Наталія Федорчук.

Зважаючи на виклики сьогодення, ВГО «За сімейні цінності» ініціювала створення програми пріоритетних напрямків співпраці жіночих організацій України та світу в умовах пандемії COVID-19.

У фокусі: проблеми доступності дистанційних послуг, дистанційні форми роботи та навчання, втрата соціальних контактів, ефективність інструментів швидкої перекваліфікації, достовірність інформації, механізми взаємодії суспільства, психологічна втома і професійне вигорання, доступ до освіти та емоційний стан особистості.

Головний зберігач фондів Національного музею Тараса Шевченка Юлія Шиленко, членкиня жіночого руху робить акцент на тому, що жінки завжди відігравали значущу роль в історії. Нині ж, в умовах поширення пандемії – беруть на власні тендітні плечі вантаж обов’язків, здавалося б, не підйомний. «Українська жінка – вона і працює, і опікується родиною, і займається вихованням. Вона мусить бути витриманою, сильною та не панікувати…», - пояснює Юлія Шиленко.

Та попри це, в нинішньому прогресивному суспільстві, жінці часто досі відводять роль «другого плану». Забуваючи про те, що саме вона є фундаментом сімейних цінностей і протидіє викликам, з якими країна зіштовхнулась у ці нелегкі часи.

«В нашій країні теж хочеться, щоб жінку розцінювали як рівноправного партнера. Водночас, щоб у кожного чоловіка була тепла атмосфера вдома. Бо ж це найголовніше, що потрібно тим людям, які знаходяться і на передовій у боротьбі з вірусом, і на передовій на Сході України, і на передовій нашого політикуму», - ділиться своїми думками Уповноважена президента з питань волонтерської діяльності Наталія Пушкарьова.

Своєю чергою членкиня ВГО «За сімейні цінності» Оксана Білозір звертає увагу на те, що якщо раніше було вкрай важко зібрати за одним столом всю родину, то сьогодні в карантинних умовах тривале спільне перебування часто викликає конфлікти.

«Виникають кризи, розвалюються сім’ї. Люди не можуть разом жити, але не тому що вони раніше якось терпіли одне одного, а тому що вони відвикли одне від одного. І ми зараз маємо усе це пройти. Ми жінки, бо ми берегині вогнища. Саме ми об’єднуємо сім’ю, на нас більше відповідальності, нам треба більше терпіння, розуму, навичок, здоров’я», - розмірковує Оксана Білозір.

Але якщо подружня пара все ж вирішила розійтися, то часто виникає проблема «синдрому відчуження одного з батьків». Тож такі родини повинні отримати психологічну та юридичну допомогу. Вирішити проблему покликаний відповідний законопроект. «Місія нашої організації полягає в тому, щоб донести до можновладців інформацію, що ми займаємося розробкою законопроекту. Треба ділитися досвідом та своїм баченням. Адже це дуже важливо», - говорить керівник громадської організації «Обійми дитини» Наталія Грінберг.

Своєю чергою президент незалежної асоціації психологів Катерина Бояршинова застерігає: питання психологічного здоров’я, особливо жіночого – стоїть як ніколи гостро. Бо жінки більш вразливі та мають більшу схильність до самогубств. Тому державну політику слід направити на створення відповідних програм підтримки. Самим же жінкам слід вчитись розділяти відповідальність із чоловіками, та разом із тим – бути впевненішими і сміливішими.

«Жінки мають стати більш активними і брати на себе сміливість відповідати за те, що відбувається в суспільстві на рівні із чоловіками, не потребуючи і не вимагаючи квоти. Просто можливості повинні бути рівні. Не треба вимагати рівних умов від чоловіків – треба просто робити своє діло, бути сміливими в пропозиціях та ініціативах», - пояснює Катерина Бояршинова.

Тож ВГО «За сімейні цінності» оголошує наступний – 2021-й рік – роком жінки, як основи здорової нації. А також презентує цикл заходів присвячених психологічному, репродуктивному та сімейному здоров’ю, а також здоров’я економічному, екологічному і здоровому освітньому середовищу. Що в умовах поширення COVID-19 – вкрай актуально. Та запрошує доєднатися до жіночої ініціативи інші громадські організації, оскільки саме жінки здатні сьогодні продемонструвати силу консолідуючої взаємодії в суспільстві.

Поміж тим, за час поширення пандемії в Україні ВГО «За сімейні цінності» провела колосальну роботу, реалізувавши численні акції та програми: «Традиції моєї сім’ї» (допомога психологів родинам), «Психологічна допомога сім’ям із дітьми шкільного віку», «Поділись добром» до Великодня, «Чужих дітей не буває» та «Клаптик надії» (пошиття захисних костюмів та 250 тисяч масок для лікарів та медичних працівників).

Втім, акція «Добре серце» мала особливе значення. «Це допомога людям похилого віку у період локдауну. Навесні склалась критична ситуація у людей похилого віку. А ми надавали їм допомогу: купували ліки, привозили харчування», - розповідає членкиня ВГО «За сімейні цінності» Ірина Гора.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...