У Раді розповіли, куди витратять 3,5 млрд доларів від МВФ

Голосування Верховної Ради за застосування особливої процедури на другому читанні резонансного законопроекту про банки, що отримав назву «антиколомойський» дозволяє сподіватися на отримання в поточному році нашою країною двох траншів від МВФ.

Про це заявив голова комітету Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в ефірі програми «Право на владу» на каналі «1+1», передають Патріоти України.

«З того, що нам відомо про переговори, мова йде про виділення двох траншів в 2020 році. Це 1,75 млрд доларів і 1, 85 млрд доларів, тобто 3,5 млрд доларів. А загальна програма надається МВФ на 8 млрд доларів. Але що таке програма з МВФ? Що таке кредит від МВФ? Це не просто дешеві гроші, під невеликі відсотки. Це потужний сигнал інвесторам, позичальникам, які будуть надавати гроші Україні на сприятливих умовах», - заявив Гетманцев.
За його словами, отримані від МВФ кошти допоможуть нашій державі вирішити проблему з держборгом. «Проблема в тому, що ми маємо дуже дорогий державний борг. Третина бюджету йде на виплату заборгованості за держборгом. Проблема навіть не в тому, що він великий, він занадто дорогий для такої країни як наша. Замінюючи дорогий борг на дешевий - в цьому і полягає вирішення проблеми. А також і припинення кредитування від МВФ в середньостроковій перспективі. За 2-3 роки ми вважаємо, що це можливо», - заявив Гетманцев.

Депутат пояснив, що політика Мінфіну полягає в тому, щоб протягом двох-трьох років поступово перекредитувати дорогі кредити на дешеві. «Ми говоримо про те, що до 2024 року ми можемо зменшити обсяг державного боргу до 42%. При цьому, за цих умов ми можемо взагалі погасити кредити МВФ і позбутися від цих відносин, які деяким, а можливо і нам, здаються обтяжливими», - заявив Гетманцев.

Як відомо, в рамках співпраці з МВФ очікується надання кредитів на 8 млрд доларів. При цьому Фонд назвав дві умови для продовження співпраці з Україною - закон про ринок землі і так званий банківський «антиколомойський закон». Перший вже прийнятий і підписаний Зеленським, за другий голосуватимуть на цьому тижні.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...