"У РНБО відбулася нарада щодо системи управління армією "Дзвін", - Бутусов

ЇЇ можуть прийняти в дослідну експлуатацію в одній з військових частин ЗСУ для оцінки.

Сьогодні в РНБО відбулася нарада за участю всіх державних міністерств і відомств щодо ситуації з впровадженням автоматизованої системи управління військами "Дзвін-АС". Про це на своїй сторінці у Фейсбуку написав головний редактор видання Цензор.НЕТ Юрій Бутусов, передають Патріоти України.

"На нараді були озвучені питання до розробників проєкту з боку Держслужби спецзв'язку з питання безпеки системи і військової контррозвідки СБУ з питання відповідності початкового технічного завдання тому, що зроблено зараз", - уточнив він.

"За результатами сьогоднішньої наради Міноборони проведе ще нараду в понеділок. Очікується, що в підсумку міністр ухвалить рішення про прийняття "Дзвону" в дослідну експлуатацію в одній з військових частин ЗСУ, щоб за її результатами дати оцінку проєкту і його відповідності вимогам безпеки і технічним завданням на розробку", - додав журналіст.

За даними Бутусова, міністр оборони Андрій Таран у 2020 році призначив аудит проєкту "Дзвін", на який МО витратило 624 мільйони гривень. За результатами аудиту військова частина "Аеророзвідка" висловила особливу думку з критикою проєкту. За матеріалами МО Державне бюро розслідувань відкрило кримінальну справу для перевірки законності витрачання коштів на створення АСУ.

"Після цього головком ЗСУ Руслан Хомчак ухвалив рішення негайно розформувати "Аеророзвідку", і наполіг на впровадженні "Дзвону". Один із засновників "Аеророзвідки" і критиків "Дзвону" підполковник Ярослав Гончар був звільнений з армії за скороченням штатів. 4 березня Гончар звинуватив керівництво ЗСУ в корупції і невідповідності проєкту "Дзвін" сучасним вимогам. І 18-го березня 2021-го Таран офіційно відмовився від фінансування проєкту до проведення розслідування правоохоронними органами. А 26 березня Таран видав наказ про перенесення термінів розформування "Аеророзвідки". Очевидно, рішення міністра Тарана означають, що до проведення перевірки дослідної експлуатації системи "Дзвін" будуть залучені військовослужбовці "Аеророзвідки", - розповів журналіст.

"За результатами дослідної експлуатації "Дзвону" міністр оборони ухвалить рішення - чи буде держава продовжувати фінансування розробки "Дзвін", чи закупить готову АСУВ в одній із країн НАТО або в Ізраїлі", - резюмував Бутусов.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...