У родині уславленого українського футболіста велике горе

Останнім часом Петро Миколайович рідко бачився зі своїм відомим сином, але завжди стежив за його успіхами...

У суботу, 30 травня, пішов з життя Петро Ротань - колишній півзахисник полтавського футбольного клубу «Ворскла» (тоді ще «Колос»), батько ексгравця «Дніпра», «Динамо» і збірної України, а нині головного тренера молодіжної збірної України Руслана Ротаня. До свого 64-річчя Петро Миколайович (на фото з Русланом) не дожив якихось півмісяця, передають Патріоти України.
Петро Ротань не закінчував ніяких спортивних шкіл. Любов до футболу йому прищепив батько, який відразу після війни відродив в колгоспі футбольну команду. Починав Петро свою спортивну кар'єру в Кременчуці - в місцевих «Металурзі» і «Нафтовику». За цей час став бронзовим призером чемпіонату УРСР серед аматорів (1985 рік), чемпіоном УРСР серед аматорів (1986-й), срібним призером другої ліги чемпіонату СРСР (1988-й). Протягом дев'яти років (з 1980-го по 1989-й) грав в професійному клубі «Колос», який змінив назву на «Ворсклу». У другій лізі чемпіонату СРСР провів 184 матчі, в яких забив 13 голів.
Залишивши в 33 роки професійний спорт, Петро Ротань деякий час виступав за аматорську команду «Зоря» з райцентру Карлівка і багато років присвятив тренерській роботі, займаючись з дітьми і аматорами футболу.
Але найбільше досягнення Петра Ротаня як наставника - успіхи у футболі його середнього сина Руслана. Старший Петро і молодший Олексій теж стали футболістами, нехай і не такими відомими - у свій час виступали за команди другої ліги першості України. Всі закінчили Дніпропетровський інститут фізкультури.
«Вони ще зовсім малюками були, коли я водив їх на поле педінституту, грали там зі студентами. Такі заруби були! Ті студенти зараз говорять: «Ось пам'ятаєте, дядь Петь, як ми з вашими хлопцями там рубалися?». Ще з синами в село моє, Максимівку, за 50 кілометрів від Полтави, на велосипедах їздили. У Петьки і Руслана були велосипеди «Орлятко», а у мене був ХВЗ. Сідали на них і у вихідні - в село. Там забирали картоплю, молочко і назад в понеділок на Полтаву їхали. Привозили додому провізію. І тиждень так тягли. Хоча люди в селі тоді говорили: «Дивіться, які Ротані дурні, на велосипедах приїхали», - розповідав якось Петро Миколайович в одному з інтерв'ю.
Ставши знаменитим, Руслан допомагав батькам грошима. А в 2006 році підніс батькові подарунок - машину «Мазда».

Останнім часом Петро Миколайович рідко бачився зі своїм відомим сином, але завжди стежив за його успіхами, нерідко критикував. «Наше покоління грало по-іншому. Я - спортивний боєць, а сини на полі більше головою працюють: все зважують, продумують», - з гордістю розповідав про дітей Петро Миколайович.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...