У російських терористів на Донбасі помітили британську зброю

Журналісти припускають, що зброя могла потрапити до росіян через треті країни.

Російські спецпризначенці на Донбасі мають сучасну снайперську зброю, яку виробляють у Великій Британії, докази цього у спеціальному розслідуванні оприлюднив канал Sky News, передають Патріоти України.

Розслідування Sky News проведене у співпраці з Bellingcat, Lighthouse Reports і The Guardian.

Докази, перевірені незалежними експертами по зброї, виявляють недоліки в британській системі ліцензування і піднімають серйозні питання про те, як Росія змогла придбати зброю.

Голова спеціального комітету з оборони повідомив Sky News, що гвинтівки британського виробництва в руках російських військ – факт, що непокоїть, і його комітет планує провести розслідування щодо продажів зброї Британією.

Британська влада заявила журналістам, що не продавала зброю Росії через заборону, яка діє з 2014 року. А виробник зброї стверджує, що не продавав Росії гвинтівок з 2000 року.

Журналісти припускають, що зброя могла потрапити до росіян через треті країни.

У розслідуванні йдеться про те, що британський уряд не має точного уявлення про те, скільки зброї їхнього виробництва продають за кордон. "Немає жодного способу відстежити зброю, якщо її продають, попри те, що британський уряд неодноразово заявляв, що у нього є одна з найбільш "надійних" і "прозорих" систем ліцензування зброї в світі" - зазначає видання.

Журналісти посилаються на відео Операції об'єднаних сил, на якому п'ятеро російських спецпризначенців патрулюють селище Донецьке в окупованій Луганській області - їхні рухи фіксує камера, встановлена на шоломі.

Вони зупинились для відпочинку, один солдат знімає рюкзак і кладе зброю на стіну окопу - гвинтівку британського виробництва AX338, виготовлену компанією Accuracy International; крім того, у військових присутні елементи російської військової амуніції. Розслідувачі при цьому наводять ряд аргументів, які доводять справжність відео.

"Оскільки ми не знайшли жодної інформації про те, що гвинтівка Accuracy International коли-небудь продавалася Україні, найбільш очевидним поясненням є те, що ця гвинтівка надійшла з Росії", - зазначає Bellingcat.

Модель гвинтівки AX338 з'явилася в обігу тільки в 2010 році, але раніше в інтерв'ю газеті Sunday Express Accuracy International заявила, що вона не продавала жодних гвинтівок в Росію з 2000 року, а ембарго ЄС на постачання зброї діє з 2014 року.

"Це викликає занепокоєння і показує складність міжнародної торгівлі зброєю", - сказав Тобіас Еллвуд, голова комітету з оборони.

"Ми маємо державу, щодо якої діє ембарго на постачання зброї, і яка використовує систему озброєнь, розроблену і закуплену тут, у Британії" - додав він.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...