У США офіційно розпочалися передвиборчі перегони: Хто претендує на крісло у Білому домі

Наразі невідомо, хто стане кандидатом від демократів.

На початку лютого Сполучені Штати офіційно вступили у передвиборчі перегони за крісло наступного президента, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

3 лютого у штаті Айова відбулися перші кокуси демократів та республіканців. Це зібрання партійців, які своїми голосами підтримують кандидата від своєї партії, якого вони хочуть бачити безпосередньо на виборах президента.

І якщо у демократів на можливе висування претендують щонайменше 5 кандидатів, то у республіканців вибір зроблений заздалегідь – це чинний президент Дональд Трамп. Кокуси в Айові лише підтвердили це, де він отримав майже 99% підтримки.

У Демократичній партії кокуси та внутрішні праймеріз триватимуть до початку червня, а вже 13-16 червня відбудеться так звана Демократична національна конвенція, на якій кожні чотири роки делегати обирають кандидата від своєї партії на виборах президента.

Тож, хто планує позмагатися за президентське крісло в США та що вони кажуть про Україну.

  • Дональд Трамп

Дональд ТрампХто він: 45-й президент Сполучених Штатів Америки, до того був успішним підприємцем у галузі нерухомості та очільником власної компанії Trump Organization. Також Трамп був досить публічною та медійною особою, запускав свої проєкти на телебаченні та сам знімався в епізодичних ролях у кіно та телешоу.

Саме Трамп буде кандидатом від республіканців на майбутніх виборах, незважаючи на формальності. Це довели і перші кокуси в Айові, де він отримав понад 97% підтримки. Республіканці розуміють, що станом на зараз вони не мають подібної сильної фігури в американській політиці, яка може позмагатися за перемогу на виборах президента.

Які прогнози: навіть пережитий Трампом процес імпічменту не надто похитнув його позиції, на що сподівались демократи, а в деяких аспектах навіть зміцнив. Після офіційного виправдання Трамп одразу почав "чистку", звільнивши посадовців, які свідчили проти нього у Сенаті.

За усіма попередніми соцопитуваннями Трамп програє майже усім головним кандидатам від Демократичної партії. Однак різниця завжди коливається у межах 5%, а найбільшу перевагу проти чинного президента США має колишній віцепрезидент Джо Байден. Однак до самих виборів ще майже 10 місяців, а сама система голосування у Штатах може дозволити Трампу перемогти навіть у разі отримання загалом меншої кількості голосів, аніж опонент.

Що каже про Україну та Росію: лише нещодавно Трамп пережив процес імпічменту, який був безпосередньо пов’язаний із Україною. На президента до розвідувального органу надійшла скарга від анонімного інформатора, у якій зазначалось, що Трамп порушив закон під час розмови із іноземним лідером. Ця розмова була із президентом України Володимиром Зеленським. Після допитів свідків та розслідування було встановлено, що Трамп начебто вимагав від України порушити справу проти його опонента Джо Байдена, а також розпочати розслідування щодо можливого втручання України у вибори 2016 року в обмін на розблокування надання військової підтримки з боку США.
Зрештою Сенат виправдав Трампа, однак процес імпічменту змусив американські ЗМІ серйозно покопирсатися у відносинах між Україною та США. Низка публікацій викрили неформальний канал спілкування з Україною, особисте негативне ставлення Трампа та його оточення до України та багато іншого. Останній із подібних скандалів був пов’язаний із державним секретарем США Майком Помпео, який після запитань про Україну перервав одне зі своїх інтерв’ю та неофіційно висварив журналістку і сказав їй: "Думаєте, що американцям небайдужа Україна?".
Водночас, за часів Трампа США не припинили свою санкційну політику проти Росії через агресію в Україні, а лише посилювали її. Запроваджені проти газопроводу "Північний потік-2" санкції наприкінці 2019 року неабияк посилили позиції України під час перемовин з РФ щодо газового контракту, а також 2018 року США офіційно оприлюднили так звану Кримську декларацію, якою запевнили про закріплення у Штатах політики невизнання Криму частиною Росії до припинення окупації.
Сам Трамп перед приходом на посаду неодноразово говорив про необхідність покращення відносин із Росією, однак за весь час провів лише один повноцінний російсько-американський саміт у Фінляндії. РФ не стала головним опонентом або ворогом на політичній арені для Трампа – він найбільше сфокусувався на Північній Кореї, Китаї та Ірані.
Розслідування у справі про імпічмент президента США Дональда Трампа розпочалось 2019 року. Чинного президента прагнуть усунути з поста глави держави через зловживання владаю. Підозрюють у зчиненні тиску на президента України Володимира Зеленського у власних особистих і політичних інтересах. Зараз справа знаходиться на завершальній стадії, невдовзі відбудеться останнє голосування Сенату.
  • Джо Байден
Джо Байден
Хто він: колишній багаторічний сенатор від штату Делавер, віцепрезидент США за часів Барака Обами. Чи не найголовніший опонент Трампа і саме на нього начебто чинний американський президент намагався знайти компромат в Україні.
Які прогнози: Байдена вважають найбільш популярним та основним претендентом на роль кандидата від демократів на виборах-2020. Незважаючи на поразку на кокусах в Айові та, ймовірно, Нью-Гемпширі, за всіма опитування Байден лишається на вершині рейтингів серед демократів із рейтингом у близько 26%.
Що каже про Україну та Росію: Байдена називають одним із найголовніших проукраїнських політиків у США. За президентства Обами, особливо після 2014 року, він був фактично відповідальним за Україну та неодноразово прилітав до Києва. Байден був присутній на інавгурації Петра Порошенка та свого часу виступав у Верховній Раді.
В Україні Байден є відомим у зв’язку із роботою його сина – Гантера Байдена. Він був членом правління української компанії Burisma, проти якої було порушено низку кримінальних справ. Саме щодо можливої корупції Байденів і хотів Трамп знайти докази в Україні. Сам Байден, як і його син, звинувачення у цьому заперечують. Поруч із цим скандалом йде і звільнення колишнього генпрокурора Віктора Шокіна 2016 року. Байден одного разу обмовився, що саме він був ініціатором звільнення цього "сучого сина", а Шокін запевняє, що колишній віцепрезидент США тиснув на Україну для його звільнення, щоб він не порушив справу проти Байденів.
Також Байден запевняє, що Росія не хоче його перемоги на виборах президента та намагається всіляко цьому завадити. Він також дотримується думки, що РФ не можна повертати до G7, доки вона не поверне Крим.
Як його називає Трамп: Ще кілька років тому Трамп назвав Байдена слабким "як ментально, так і фізично". Після оголошення Байдена про похід у президенти Трампу сподобалося називати його Sleepy Joe (Сонливий Джо).
  • Берні Сандерс
Берні Сандерс

Хто він: один із найдосвідченіших американських політиків, сенатор від штату Вермонт.

Які прогнози: останнім часом Сандерс стрімко набирає популярності у Штатах та впритул наближається до Байдена. Саме його вважають головним конкурентом ексвіцепрезидента США у боротьбі всередині Демократичної партії. Наразі його рейтинг коливається у межах 21%.
Що каже про Україну та Росію: Сандерс запевняє, що підтримує політику Обами у питанні України та агресії Росії в Криму та Донбасі. Це означає активний санкційний та політичний тиск, однак він радикально проти надання Україні озброєння.
За його словами, наразі головним пріоритетом є співпраця із ЄС заради допомоги новому українському уряду досягти зростання економіки та викорінення корупції.
Як його називає Трамп: найчастіше – божевільним Берні. Одного разу Трамп охарактеризував Сандерса як "чокнутого професора".
  • Елізабет Воррен
Елізабет Воррен

Хто вона: під час президенства Обами вона працювала спеціальним радником Бюро фінансового захисту споживачів, а від 2013 року є сенаторкою від штату Массачусетс. Також сенаторка була однією із можливих кандидаток на віцепрезидентство під час кампанії Клінтон 2016 року.

Які прогнози: на початку кампанії Воррен серйозно змагалася із Байденом за першість у внутрішньопартійній боротьбі, однак від жовтня 2019 року її рейтинг почав значно падати. Наразі вона має впевнене 3 місце із рейтингом в 14%.
Що каже про Україну та Росію: позиція Воррен досить схожа із позицією Сандерса – більше дипломатичного та санкційного тиску на Росію, але без озброєння. Також вона підтримує і політику співпраці з ЄС щодо допомоги українському уряду, зокрема і у боротьбі з корупцією, яку, на думку Воррен, використовує Росія, щоб підривати Україну ізсередини. Вона вважає, що Україна та Росія мають самостійно домовитися щодо мирного врегулювання конфлікту, а США мають встановити умови для таких перемовин.
Як її називає Трамп: Покахонтас – через те, що сама Воррен заявляє про наявність у неї предків індіанців – корінного населення США. Вона навіть зробила ДНК-тест, який підтвердив, що десять поколінь тому "із великою вірогідністю" у роду Воррен дійсно були індіанці.
  • Піт Буттіджидж
Піт Буттіджидж
Хто він: мер міста Саут-Бенд (Індіана), перший відкритий гей, який бере участь у президентських перегонах в США. Крім цього, у разі перемоги він може стати наймолодшим президентом в історії.
Які прогнози: незважаючи на чималу популярність, шанси Буттіджиджа стати кандидатом від демократів найменші серед основних претендентів. Його рейтинг перебуває на рівні 7,5%, а у загальних опитуваннях він є єдиним із найрейтинговіших демократів, хто програє Трампу в очному двобої.
Що каже про Україну та Росію: на відміну від інших традиційних кандидатів Буттіджидж запевняє, що окрім боротьби з Росією, США мають також підтримувати і Україну. Зокрема це стосується досягнення нею енергетичної та політичної незалежності, допомоги у нарощуванні оборонного потенціалу та навіть розгляду питань продажу зброї за необхідності.
Він вважає, що незважаючи на необхідність деескалації усіх конфліктів, США не мають права ухилятися від відповідальності щодо надання військової допомоги демократичним країнам, які протистоять агресії через їхній зовнішньополітичний вибір.
Як його називає Трамп: одного разу Трамп назвав Буттіджиджа "лицеміром", який раптом став вірянином. Більшість прізвиськ від американського президента щодо Буттіджиджа стосуються його віку (йому всього 38). Трамп називає його "Худі Дуді" - відомий мультиплікаційний персонаж 1950-х років у США, який був ручною лялькою, а також Альфредом Ньюманом – вигаданим рудоволосим хлопцем, який є талісманом та головним героєм обкладинок відомого американського сатиричного журналу Mad.
  • Майкл Блумберг
Майкл Блумберг

Хто він: колишній мер Нью-Йорка, мільярдер, один із найбагатших людей світу.

Які прогнози: Блумберг спочатку відмовлявся починати кампанію, заявивши про те, що готовий витратити величезну кількість своїх коштів, щоб "позбутися Трампа". Однак наприкінці осені 2019 року передумав та вирішив розпочати власну кампанію, а його рейтинг поступово почав зростати. Він уже обійшов Буттіджиджа та зі своїми 10% рейтингу наближається до Воррен.

Що каже про Україну та Росію: Блумберг одразу ж чітко визначив, що підтримує надання озброєння Україні для боротьби із російською агресією. За його словами, Штати та ЄС мають спільно допомагати Україні зміцнювати незалежність та проводити реформи, зокрема і у галузі антикорупції. Блумберг вважає, що "вільна та стабільна" Україна повинна стати містком між Росією та Європою.

Мільярдер розкритикував Трампа за його відкритість до Путіна, однак зазначив, що США мають бути готові до співпраці з РФ, особливо щодо контролю над озброєнням. Блумберг підкреслює, що російський народ не є синонімом до свого лідера.

Як його називає Трамп: Міні-Майк.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...