У США помер впливовий конгресмен, який робив гучні заяви щодо Росії

Він надзвичайно поважав правозахисників Мартіна Лютера Кінга і Розу Паркс, тому саме під їх впливом Джон Льюїс брав активну участь у боротьбі афроамериканців за їх права.

17 липня, у п'ятницю, помер Джон Льюїс - один з найвпливовіших лідерів руху за громадянські права в США в наш час. Льюїс помер від раку підшлункової залози, який був діагностований у нього в грудні 2019 року, передають Патріоти України з посиланням на Голос Америки.

Він надзвичайно поважав правозахисників Мартіна Лютера Кінга і Розу Паркс, тому саме під їх впливом Джон Льюїс брав активну участь у боротьбі афроамериканців за їх права. У період сегрегації він неодноразово ставав організатором ненасильницьких акцій протесту і бойкотів. У їх числі - знаменитий марш на Вашингтон 1963 року.

У 1986 році він став членом Конгресу. Він провів на цій посаді понад 30 років, активно займаючись питаннями расової рівності і виступаючи проти участі США у військових конфліктах (зокрема, війни в Перській затоці та Іраку). До самої смерті він продовжував представляти штат Джорджія в Конгресі і активно займатися правозахисною деятельностью.
"Попри те, що свого часу він, як і будь-який інший політик, брав участь у політичних розбірках (згадайте його кампанію у 1986-му році) Джон Льюїс трансформувався у можливо найбільш морально недоторканого політика у країні, що є дивовижним досягненням", - пише про смерть Льюїса американський політичний коментатор Майкл Трейсі.
Після обрання Льюїс переобирався 16 разів, тільки один раз набравши менше 70% голосів. У 2008 році він підтримав висунення Барака Обами на пост президента США. У 2016 році Льюїс організував 25-годинну сидячий страйк 100 конгресменів-демократів, які потребують посилити продаж зброї в США. Спікерка Палати представників Ненсі Пелосі заявила: "Сьогодні Америка оплакує втрату одного з найбільших героїв в американській історії - конгресмена Джона Льюїса, совісті Конгресу".
"Прогрес не відбувається автоматично. Історія нашої великої країни взяла курс на справедливість, тому що такі великі люди, як Джон Льюїс, взяли на себе відповідальність допомогти їй з цим впоратися. Наш народ ніколи не забуде цього героя Америки", - йдеться в заяві Мітча Макконнелла, лідера республіканської більшості в Сенаті.
Президент Дональд Трамп випустив заяву в зв'язку зі смертю Джона Льюїса, в якій говориться, що "на знак поваги до пам'яті і довгої державної служби" покійного, 18-го липня будуть наполовину приспущено прапори США у Білому домі, а також всіх федеральних, військових і дипломатичних будівлях на всій території Сполучених Штатів і за кордоном.
У час інавгурації Дональда Трампа у 2017-му році Джон Льюїс заявив, що він не бачить у Трампі "легітимного президента".
"Я думаю, що росіяни брали участь у сприянні обранню цього чоловіка. І вони допомогли знищити кандидатуру Гілларі Клінтон", - тоді ж казав Льюїс каналу NBC News.
У відповідь на заяву Льюїса Дональд Трамп заявив, що тому варто займатись проблемами із якими стикаються його власні виборці, і що виборчий округ Льюіса перебував у жахливому становищі.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...