У США засудили вихідців з України, які озброювали армію агресора

Влада Сполучених Штатів позбавили можливості отримати ліцензії на діяльність, пов'язану з торгівлею предметами і послугами військового призначення, 23 фізичних та юридичних осіб, які раніше були визнані винними в порушенні режиму експортного контролю.

Про це повідомляється в повідомленні, розміщеному Державним департаментом у переліку офіційних документів американського уряду (Федеральному реєстрі), передають Патріоти України.

У списку фігурують імена 70-річного вихідця з України Наума Морговскі і його дружини Ірини. Восени минулого року вони були засуджені судом до дев'яти і півтора років в'язниці відповідно, а також до штрафу в 1 млн доларів у справі про змову з метою експорту в Росію високотехнологічної продукції подвійного призначення в порушення законів США. "Цим особам забороняється прямо або побічно брати участь в будь-якій діяльності, що підпадає під дію американських міжнародних правил торгівлі зброєю ITAR", - сказано в повідомленні. Заборона буде діяти мінімум протягом трьох років, після чого Державний департамент може схвалити запит про його зняття.
Наум і Ірина Морговскі з квітня 2012 року по серпень 2016 роки займалися експортом різних компонентів для приладів нічного бачення і тепловізорів, включаючи електронно-оптичні перетворювачі і об'єктиви. Це обладнання отримувала московська компанія "Інфратек" (Infratech). Дана фірма, власником якої був бізнесмен з Примор'я і екс-депутат місцевих законодавчих зборів Сергій Софіна, відкрито реалізовувала свою продукцію військовим структурам, в тому числі спецпідрозділам армії, МВС і ФСБ.
Сімейна пара Морговскі набувала компоненти від імені своєї американської фірми Hitek International, а потім переправляла їх до Росії, використовуючи підставні компанії. Підсудні знали, що експортуються ними компоненти складалися в списку озброєнь і були заборонені до вивезення без ліцензії Управління з контролю за торгівлею оборонною продукцією. Відповідної ліцензії у Морговскі не було.
Навесні 2015 року передана Морговскі оптика використовувалася для виробництва прицілів нічного бачення (Infratech 404 і Infratech 406), які тестувалися в ході тактичних навчань в Дагестані, вважало американське звинувачення. Приціли були встановлені на кулемет "Печеніг" і автомат AK-74 бійців військової частини 3179 (зараз Центр спеціального призначення "Витязь" Росгвардії).
"Потенційний шкоди [для США], який могло викликати постачання технологіями нічного бачення батальйону іноземних солдатів, очевидний", - говорилося в матеріалах кримінальної справи.
Крім незаконного експорту, Наум Морговскі, натуралізований громадянин США українського походження, вживав заходів щодо приховування своїх злочинів, а також відмивав одержувані від них доходи. За твердженням звинувачення, Морговскі використовував різні підставні компанії і особисті дані щонайменше одного померлої людини.

За підсумками розгляду суд постановив конфіскувати у Наума Морговскі понад 220 тисяч доларів і три прилади нічного бачення Infratek.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...