"У супермаркетах набагато небезпечніше": Ексголовний санлікар прокоментував ініціативу відкриття ринків

До кінця поточного тижня Кабмін має намір прийняти рішення про відкриття ринків.

Рішення уряду про відкриття ринків в умовах пандемії коронавірусу не несе небезпеки, заявив колишній головний санітарний лікар України Святослав Протас, передають Патріоти України.

За його словами, закривати ринки в Україні зовсім не потрібно було. “Тому що, ви ж розумієте, що ризики в закритому приміщенні ТЦ або супермаркету набагато вищі, ніж ризики на відкритому ринку, де все провітрюється і є сонячне світло. Тому, я вважаю, що рішення про закриття ринків було абсолютно неправильним і шкідливим”, – говорить він.

Разом з тим Протас підкреслює, що ринки повинні працювати, при цьому дотримуючись певних заходів, серед яких температурний скринінг, масковий режим, дезинфекція поверхонь і т. д. “А з точки зору епідеміологічного процесу вони нічим не відрізняються від інших об’єктів торгівлі, які зараз працюють. Зайдіть зараз у будь-торговий центр, на касі будуть черги, в потилицю один одному дихають і не дотримуються дистанції. І ми не маємо якогось істотного коливання захворюваності”, – підкреслює екс-головний санлікар.

Протас також додав, що сьогоднішні карантинні заходи в Україні не є дієвими, так як уберегтися від вірусу на 100% просто неможливо. Найбільш дієвим захистом експерт називає соціальну дистанцію, так як єдиним джерелом інфікування є хвора людина. “Тобто людина виділяє збудник, тільки якщо з такою людиною контактувати, тоді відбувається зараження. Якщо дотримуватися рекомендацій і без зайвих потреб не наближатися до людей, то це буде найбільш дієвий механізм захисту. Все інше – від лукавого, надумане, певне змагання політиків у творчості”, – резюмував він.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...