У турецькій Вікіпедії повернули борщу українську "прописку"

Нині йде підготовка українсько-турецького та турецько-українського словника, в якому особлива увага буде приділена закріпленню правильної транслітерації слова «борщ».

Посольство України в Туреччині внесло зміни до сторінки в турецькій Вікіпедії про український борщ, де було вказано що це страва російської кухні. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці розповіла дружина Надзвичайного та Повноважного Посла України в Туреччині Андрія Сибіги, передають Патріоти України.

«Гортаючи сторінки Вікіпедії різними мовами, можна часто натрапити на неточності чи свідомі перекручування всього, що має відношення до України: нашої культури та національної ідентичності. Легко прослідковується тенденція, що більшість статей Вікіпедії іноземними мовами пишуться через призму «чужих окулярів». Ми, українці, можемо вплинути на таку несправедливість та часто свідому інформаційну пропаганду, спрямовану проти нас. Можемо і повинні це робити», – написала Тетяна Сибіга.

У коментарі Укрінформу вона розповіла, що невідповідність була виявлена під час підготовки окремих проєктів кулінарної дипломатії в Туреччині.«Ми дуже активне посольство і кулінарна дипломатія займає почесне місце і користується значною увагою. Організовували майстер-клас з приготування борщу англійською мовою, також робили презентацію турецькою мовою. Вирішила перевірити написання слова «борщ» різними мовами: англійсько, французькою, німецькою і, звичайно, турецькою, тоді й виявила на сторінці Вікіпедії турецькою, що борщ – це нібито надбання російської кухні», – розповіла Сибіга.

Вона закликає всіх, хто має відповідний рівень знання мови, долучитися до виправлення помилок та неточностей, зокрема на сторінках Вікіпедії про Україну різними мовами. «Була дуже гарна ініціатива нашого міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби кілька місяців щодо наповнення Вікіпедії українським контентом. Українською мовою інформація у Вікіпідії подана достовірно, відповідно оригінальних джерел, а от іншими мовами ті самі сторінки по змісту можуть бути зовсім іншими. Тому маємо бути небайдужими, пильно ставитися до таких речей, особливо ті, хто професійно володіє іноземними мовами, і вносити корективи та виправляти помилки, коригувати всі несправедливості», – сказала вона.

Сибіга додала, що нині йде підготовка українсько-турецького та турецько-українського словника, в якому особлива увага буде приділена закріпленню правильної транслітерації слова «борщ» та інших слів, які мають різне вживання. Над першим етапом словника на 20 тисяч слів вже працюють українські та турецькі фахівці.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...