У військового флоту України є майбутнє: В інституті ВМС відбувся перший випуск офіцерів (фото)

Урочистість пройшла на Морському вокзалі, поруч з причалами, де були ошвартовані бойові катери ВМС ЗС України – «Вишгород», «Аккерман», «Слов’янськ» і «Старобільськ».

У суботу 1 лютого ц.р. в Одесі відбулася знакова подія – перший випуск офіцерів Інституту Військово-Морських Сил Національного університету «Одеська морська академія», передають Патріоти України з посилання на Defense Express.

Для участі в урочистих заходах було запрошено родичів та близьких випускників, представників командування ВМСУ, органів влади, духовенства, мешканців міста тощо.

Напередодні, 31 січня на цьому ж місці курсанти 6-го курсу, майбутні офіцери, ретельно відпрацювали кожний рух і кожний крок, щоб показати, на що вони здатні. Репетиція була не зайвою. І ось 1 лютого о 9 годині ранку усі, кому належало цього дня стати офіцерами, випускниками першого (воєнного) випуску Інституту, вишикувалися чіткою шеренгою у визначеному місці на площі Одеського Морського вокзалу.

Це була зворушлива і без перебільшення історична подія. Хвилювалися усі, самі майбутні лейтенанти, їхні рідні та близькі, що стояли навпроти, викладачі та керівництво Інституту, волонтери, представники преси тощо. Адже для хвилювання були усі підстави – йшлося про майже півсотні молодих офіцерів першого випуску, що пройшли повний курс навчання вже під час війни. Тобто, це цілком воєнний випуск, значення якого полягає у тому факті, що після втрат у Криму навесні 2014 року Україна спромоглася відновити підготовку офіцерських кадрів для ВМС власними силами. Важливість цього факту не можна переоцінити.

О 09-30 у супроводі Почесної варти відбувся урочистий винос прапора Військово-Морського Інституту, а о 10-00 прибув командувач ВМС віце-адмірал Ігор Воронченко, якого зустрічав рапортом заступник начальника Інституту ВМС капітан 1 рангу Ростислав Шаров.

Командувач привітав майбутніх офіцерів і присутніх, після чого розпочалася урочиста церемонія посвячення випускників Інституту в офіцери в офіцери з врученням перших офіцерських погонів і кортиків, а також дипломів за освітньо-кваліфікаційним рівнем «магістр». Чотири випускники отримали дипломи з відзнакою.

Важливість моменту підкреслювала та обставина, що вручали молодим офіцерам ці важливі атрибути особисто командувач ВМС віце-адмірал Ігор Воронченко і заступник командувача контрадмірал Олексій Неїжпапа. А два молодих лейтенанти, Богдан Головаш і Владислав Костишин додатково отримали Почесні грамоти від командувача за те, що мужньо і достойно пройшли випробування у полоні – обидва потрапили в полон 25 листопада 2018 року під час обстрілу і захоплення українських катерів в районі Керченської протоки.

Традиційною стало вручення кортика ВМС Італії кращому випускнику, яким став Павло Мотуз. Молодому лейтенантові кортика вручив особисто помічник військового аташе Італії в Україні Массімо Проетті.

Cеред випускників – переселенці з Криму, з окупованих районів Донбасу, учасники бойових дій тощо. Особливістю урочистої події стала нова, дуже важлива як для воєнного часу традиція, коли перші офіцерські погони на плечі синів-випускників одягали батьки та рідні.

Після завершення урочистої процедури до присутніх звернувся з промовою Ігор Воронченко, який особисто привітав юнаків з отриманням первинного офіцерського звання та подякував батькам, керівництву і науково-педагогічного персоналу Інституту ВМС Національного університету "Одеська морська академія" за почесну справу у формуванні справжньої еліти та професійного офіцерського складу Військово-Морських Сил ЗС України.

Віце-адмірал Ігор Воронченко нагадав, що ВМСУ втратили у війні з агресором, що триває, 75 побратимів — офіцерів, старшин і матросів. Присутні хвилиною мовчання згадали пам'ять тих, хто віддав життя за свободу і незалежність України.

Молоді офіцери прощалися із Прапором Інституту, ставши на одне коліно, а потім – вже в останнє разом – пройшли строєм перед присутніми. А ще кожний кинув жменьку дрібних монет – на щастя! Після завершення офіційної частини присутні перейшли до причалів, де на них чекали бойові катери і ще одна традиція — фото випускників на пам'ять з командувачем, керівниками Інституту.

Переважна більшість молодих офіцерів будуть служити на кораблях і катерах ВМС ЗС України.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Провідна неділя 2924 року: Прикмети та традиції, що треба знати про радоницю

неділя, 12 травень 2024, 6:23

Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2024 року у хр...

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...