У ЗСУ пояснили, навіщо збирають дані на військовослужбовців-майданівців

23 липня стало відомо, що в українські військові частини спрямовано наказ про збір інформації для бази даних про чинних військовослужбовців, які брали участь у Революції гідності.

Богдан Сеник

Розпорядження про створення єдиної бази даних чинних військовослужбовців – учасників Революції гідності існують, вони стосуються частин та військкоматів, які підпорядковуються командуванню Сухопутних військ. Про це 23 липня повідомив начальник управління зі зв'язків із громадськістю Збройних сил України полковник Богдан Сеник, передають Патріоти України з посиланням на Новинарню.

Він стверджує, що інформацію збирають не для покарання, а для вшанування таких військових.

Ініціативу сформулювали після прощання на Майдані Незалежності із загиблим Героєм України Тарасом Матвіївим, коли потрібно було оперативно організувати ритуал на честь воїна-майданівця.

Також ідеться, наприклад, про можливість нагородження таких військових до пам'ятних дат, сказав Сеник.

За словами представника армії, обставини появи розпоряджень командування Сухопутних військ ще з'ясовують, проте, за попередньою оцінкою, наявна "помилка в комунікуванні такої ініціативи". На наявному політичному тлі, за певних настроїв у ветеранському середовищі таке подавання ініціативи в наказах сприймають негативно, визнав полковник.

"Потрібно було б указати сенс задуму у преамбулі наказів", – вважає спікер.

Першим про наявність наказу про збір даних про військовослужбовців, які брали участь у подіях Євромайдану, повідомив у Facebook ветеран АТО Роман Ковальов, який послідовно критикує керівництво Міноборони. Він опублікував фото документа, який надсилають у частини.

Народна депутатка від "Європейської солідарності" Ірина Фріз заявила, що така база даних "фактично є списком патріотів для притягнення до кримінальної відповідальності та зачищення Збройних сил України"; окрім того, є ризик, що відомості потраплять спецслужбам Російської Федерації.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...