"Україна, Грузія і Молдова - це Західний Берлін сучасності", - Брайан Уітмор

Причиною конфлікту між Росією та Заходом виступає не особа президента РФ Володимира Путіна, як багато хто думає, вважає експерт.

Істина схована у системному конфлікті, схожому на період "Холодної війни", в якому іде боротьба двох нормативних систем, упевнений американський аналітик з питань Росії, директор російських досліджень у Центрі аналізу європейської політики у Вашингтоні Брайан Уітмор. На його думку, як пише Forsal, Україна, Грузія і Молдова – це Західний Берлін сучасності, передають Патріоти України.

"Конфлікт між Заходом і Російською Федерацією потрібно бачити у контексті. Це конфлікт системний, схожий на той, яким була "Холодна війна". Є дуже багато спільного. Наприклад, це суперечка між двома нормативними системами. На Заході –це права особи, відповідальність влади, правова держава, виконання договорів", – цитує Forsal слова Уітмора.

В той же час, у Росії система ґрунтується на інших принципах: на залежності клієнта від начальника, неписаних правилах, олігархічних кланових структурах, корупції, яка не є хворобою, а лише характерною рисою системи. У такий спосіб управляють Росією.

"Росією завжди так правили. І в період Великого Московського князівства, і в Російській Імперії, і в Радянському Союзі, і в пострадянській Російській Федерації", – перераховує експерт.

Він вважає, що незалежно від того, чи правлять Росією царі чи бояри, генеральні секретарі, чи президенти і парламенти, – формальні інститути не мають значення. Значення мають лише неформальні інститути. А це протирічить західній системі, заснованій на інститутах.

На думку Уітмора, ключова баталія сьогодні – за Україну, Грузію і Молдову. "Це фронт нинішньої "Холодної війни", Західний Берлін сучасності", – підкреслив експерт. Тому в інтересах Заходу робити те, щоб ці країни солідно осіли у західній системі. "Не тільки тому, що хочемо для них бути добрими, хоча й хочемо, але це також наш інтерес у плані безпеки", – зізнається він.

Потрібно також усувати напруженість, знижувати поляризацію суспільства, Захід також має контролювати грошові потоки, підкреслив Уітмор.

"Щоб Росія змінилася і стала ліберальною демократією, має бути викорінена її специфічна "система". Бо, наприклад, президентом міг би стати Гаррі Каспаров, а зсередини діяла б "система", продовжуючи створювати загрозу для західних цінностей", – вважає Уітмор.

Далі аналітик резюмує: "Не думаю, що стане краще, коли Путин піде зі сцени. Можливо, але зовсім не обов'язково. Недостатньо позбутися Путіна, потрібно демонтувати неформальну систему, створену протягом тисячоліть. Не думаю, що це не є можливим, але упродовж тисячоліття чогось подібного ми не бачили. Я не дотримуюся антиросійської позиції. Я довго жив у Росії, у мене там дуже хороші друзі, я бажаю їм всього найкращого, але я скептично налаштований".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...