"Україна має звикнутися із позицією, що вона має допомогти собі сама. Ми не можемо любити Україну сильніше, ніж самі українці", - Едвард Лукас

Із наближенням виборів до Верховної Ради Україна видається все більш вразливою перед хакерськими атаками, провокаціями у суспільстві та на фронті.

Едвард Лукас

Про загрози, з якими може зіштовхнутися наша країна, розповів Едвард Лукас – колишній головний редактор британського видання The Economist, старший віце-президент Центру аналізу європейської політики (CEPA), експерт з питань енергетичної та кібернетичної безпеки і шпіонажу, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

- Як може Кремль втручатися в українські вибори?

- Зараз існує дуже багато способів втрутитися у вибори. Можна вдаватися до підкупу, залякування, хакерських атак і "зливів" інформації, напряму втручатися у підрахунок голосів. Я не думаю, що Росія відмовиться від використання усіх цих технік.

Під час президентських і парламентських виборів у США Кремль показав, що може широко використовувати хакерські атаки і "зливи" інформації. Ці ж техніки і підкуп використовували під час референдуму з приводу Brexit. У країнах Європи ми можемо бачити економічний вплив кремлівських олігархів.

Перед парламентськими виборами можливе військове загострення біля Маріуполя, збільшення військової присутності в Криму, атаки на об'єкти інфраструктури.

- Дії Кремля перед виборами будуть ефективними?

- Найкраще, що може зробити Кремль, аби завадити своїм прихильникам пройти в український парламент – це напасти на Україну. Якщо це станеться, свідоме населення консолідується. Можна сказати, що найбільшим прихильником української незалежності фактично є містер Путін. І це дуже важливо, що в Україні – вільні вибори. Те, що люди вірять у дурниці, роблять дурниці - це ціна демократії. Але Україна все рівно буде сильніша від Росії, де довгий час править містер Путін.

- Що може зробити Україна, аби захистити себе?

- Україна повинна бути готовою діяти у відповідь, продемонструвати свою стійкість. Треба зробити транспортну, інформаційну й фінансову системи більш стійкими до нападів. Треба посилювати міжнародну підтримку, привертати увагу до військового тиску Росії у Азовському морі. Треба посилити інформаційні системи, щоб зникла російська пропаганда. Росія скуповує вплив через дружньо налаштованих до неї українських олігархів. Якщо Росія бачить слабину, вона намагається нею скористатися.

- Як протидіяти російській пропаганді?

- Немає єдиного способу протидіяти російській пропаганді. Один зі шляхів - покращення медіаграмотності. Як у Фінляндії - там вчать дітей розпізнавати пропаганду і піддавати інформацію, яку вони бачать, сумнівам. Треба підтримувати справжні медіа фінансово, щоб фейкові мали менше шансів.

- Що треба змінити в наших ЗМІ для більш ефективної боротьби з впливом Кремля?

- Бути більш прозорими щодо лідерства, аби стимулювати онлайн-медіа, не лише одного чи кількох традиційних телерадіомовників. Це буде сприяти розвитку незалежних журналістів-розслідувачів. Постмайданні медіа успішні, але ще багато чого треба зробити. Треба розвивати об'єктивне громадське мовлення, яке б висвітлювало обидві позиції сторін у конфліктах, ставило правильні питання. Також важливо захистити журналістів від залякування зі сторони чиновників та бізнесменів. Не має бути, як при Петру Порошенку, що кожен, хто критикував його політику, був зрадником.

- Чим може Захід допомогти Україні?

- Україна має звикнутися із позицією, що вона має допомогти собі сама. Ми не можемо любити Україну сильніше, ніж самі українці. Основне, що повинно бути зроблено в Україні, мають зробити українці. МВФ надав фінансову допомогу, і Україна пройшла через дуже важкий період 2014 року. Треба продовжувати реформи у енергетичному секторі, критично важливими є зміни державного управління і судочинства. Треба заохочувати позику, аби були інвестиції в бізнес. Військова допомога із США – дуже необхідна.

Скандальне повернення Росії до ПАРЄ було на рідкість поганим рішенням. Тепер ми маємо відновитися від шкоди, яку зазнали. Я вважаю, що західні країни мали б вийти з Ради Європи після повернення туди Росії. Зараз надзвичайно розхитані Німеччина і Франція, Британія і Америка. Тож я навіть не знаю, чим зараз є Захід. Тому Україні треба вирішувати свої проблеми самостійно.

- Зараз у Європі сильні проросійські настрої. Частина політиків, які їх підтримують, пройшли до Європарламенту й інших структур ЄС. Що робити Україні, зважаючи на це?

- Говорити, що ці сили – проросійські – це дуже спрощувати. Я б сказав, що це - антисистемні політики. Дуже рідко вони проросійські, але в більшості – антиамериканські або виступають проти існуючого порядку речей. Просто вони думають: якщо нам це не подобається, і Путіну це не подобається, – то він наш друг. Але я можу сказати, що Європа збереже свою солідарність, хоч і не на тому ж рівні.

Але українцям варто припинити думати про зовнішній світ, а натомість звернути увагу на власну країну. Після Майдану минуло 6 років, а ще стільки роботи треба виконати, аби зробити Україну сучасною, ефективною процвітаючою європейською країною. В Україні високий рівень безробіття, але в цьому винна не Росія. Чим ефективнішою ставатиме Україна, тим простіше їй буде привернути увагу Європи і решти світу.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...