Україна на мілині: Чи вистачить води та хто може постраждати від її нестачі (відео)

Рівень води в Десні у кілька разів менший за норму.

Українські річки міліють. Наприклад, рівень води в Десні у кілька разів менший за норму. Така ситуація склалася у всій країні. Чи вистачить українцям води та хто може постраждати від її нестачі — передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Річка Десна, що протікає в Чернігівській області та через сам обласний центр, міліє також. Голова облдержадміністрації Андрій Прокопенко нещодавно написав: рівень води на початку травня був на п'ять метрів меншим від норми. Повінь взагалі відсутня - у жодному місці вода не вийшла на заплави, нерестовищ немає, ефекту санітарного очищення річки також немає. Фактично Десна живиться виключно з ґрунтових вод.
"За період багаторічних спостережень, а це 140 років, рівень води в Десні в ці дні на початку травня складає 500 – 600 см. Цього року 150 – 140", - розповіла екологиня, начальниця відділу оцінки впливу на довкілля Департаменту екології та природних та ресурсів Чернігівської обласної державної адміністрації Валентина Ганжа.
Води в Десні втричі менше за норму, яка мала б бути зараз. "Вода не зайшла на заплавні території на луки пасовища. Це буде негативно впливати на сільське виробництво.Зменшиться кормова база для птахів і знизиться рівень малька риби. Також знизиться баланс ґрунтових вод", - пояснює екологиня.

Проблема не лише у Чернігівській області. У Державному агентстві водних ресурсів розповіли, що річки зміліли через відсутність зимових опадів. "Осінь і зима на території України була теплою. Дуже мало опадів. Наші річки мають снігове живлення, а в літній період - ґрунтове. Через відсутність опадів більша частина річок залишилась без води, яка мала бути", - розповів перший заступник голови Держводагентства Михайло Хорєв.

Великі річки – джерело води для населення, сільського господарства та підприємств. "Сто відсотків не буде відключення людей від водопостачання, аграрії залишаться з водою. Єдине, кого обмежили, - це річковий транспорт. Він плаває погодинно. Коли є пікові навантаження на електростанції та гідроелектростанції, вони працюють в режимі економної роботи. У пріоритеті наповнення каскаду водосховищ. Тому фактично гідроенергетика була обмежена в цьому місяці на 25 відсотків", - пояснив Михайло Хорєв.
Проблематично можуть почуватися люди, які живуть без централізованого водопостачання. Вода з колодязів - це ґрунтові води. Вони залежать від того, є опади чи не має. Зараз в країні йдуть дощі. Хоча і вони істотно ситуацію не змінять, а лише трохи покращать для аграріїв.
Слід зауважити, що з обмілінням річок зараз стикнулась не лише Україна, а й деякі інші країни Європи. Все через зміну клімату та глобальне потепління. Наприклад, у Німеччині у квітні випало всього 5% від середньої місячної кількості опадів. У Чехії найсильніша посуха за останні 500 років.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...