Україна на таке не піде ніколи: У мережу "злили" 5 пунктів плану Путіна по Донбасу перед Парижем

Російська влада розробила і готує до детального обговорення в Парижі на саміті нормандської четвірки план для Донбасу, який містить цілий ряд зухвалих вимог до України.

У своєму телеграм-каналі телеведучий і експерт Тарас Березовець розповів, що Москва хоче закріплення в Конституції України особливого статусу для ОРДЛО, законодавчого закріплення повної амністії всім учасникам збройних формувань ОРДЛО, передачі контролю за кордоном українським підрозділам тільки після проведення виборів в ОРДЛО, передають Патріоти України.

Список вимог Березовець перерахував і заявив, що план в цілому затверджений російською стороною і його зміст відомий президенту України. "Путін привезе в Париж готовий план для Зеленського. За даними джерел, близьких до адміністрації В.Путіна, концептуальні пункти пропозицій на зустрічі «нормандської четвірки» можуть стосуватися наступних тем:

По-перше, закріплення в Конституції України особливого статусу для ОРДЛО. У пропозиціях російської сторони вони названі «території особливої форми функціонування законодавства і держвлади». Під «особливою формою» пропонується ввести окрему статтю фінансування територій ОРДЛО, узгодження оподаткування, освітніх програм тощо, функціонування органів правопорядку і судової системи. Також пропонується ввести квотний принцип представництва ОРДЛО у Верховній Раді.

По-друге, законодавче закріплення повної амністії всім учасникам збройних формувань ОРДЛО, всім учасникам і організаторам т.зв. «народних виборів і референдумів».

По-третє, закріплення в законодавстві України функціонування транскордонної форми економічного співробітництва за рішенням органів ОРДЛО.

По-четверте, негайне проведення виборів до місцевих органів після виконання зазначених умов.

По-п'яте, передача контролю за кордоном українським підрозділам тільки після проведення виборів в ОРДЛО.

План в цілому затверджений російською стороною, більш того, його зміст відомо президенту України", - пише він.

Варто зазначити, що всі вищеперераховані вимоги включає нині діючий Закон України № 1680-VII «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», відомий також як Закон про особливий статус Донбасу, ухвалений 16 вересня 2014 року.

Наприкінці серпня 2015 року Президент України Петро Порошенко вніс до парламенту Проект Закону про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади), в якому зазначалось, що «особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей визначаються окремим законом». І тільки акція протесту, яка закінчилася жорстким протистоянням протестувальників і правоохоронців, в ході якого більше ста осіб було поранено, завадила внести дані зміни до української Конституції.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...