Україна опинилася у центрі міжнародного скандалу з "викраденням" дитини (фото)

Маленьку дівчинку Мішель-Андреа з українсько-мексиканської сім'ї можуть забрати у матері і відправити за океан, до її батька-іноземця.

У лютому матір дитини Яну Чистякову вже запрошували на розмову до управління юстиції Запорізької області. Їй запропонували... добровільно передати дочку в іншу країну. Звісно, молода жінка відмовилася. Тепер представник управління юстиції області наполягає на цьому у суді. Тим часом батько-мексиканець пише заяви в поліцію, а до квартири, де перебуває дитина, вечорами навідується дільничний, передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

Видався хорошим чоловіком

Жителька Запоріжжя Яна Чистякова познайомилася з мексиканцем Карлосом Едуардо Сото Тревіно через шлюбне агентство років зо три тому. Незважаючи на те, що мексиканець років на 20 старший за українку, він зумів зачарувати і саму Яну, і її батьків.

Яна Чистякова

"Він видався мені дуже хорошою людиною. Приїхав до Запоріжжя, ми з ним побачилися. Тоді у мене була робота, я займалася манікюром. Він пообіцяв мені, що в Мехіко відкриє салон. Все було чудово", – згадує Яна.

Забравши дочку від першого шлюбу, Яна полетіла до Мехіко. Незабаром вони з Карлосом одружилися, і дівчина завагітніла.

До Мексики Яна летіла за щастям

Яна у Мексиці

Але вже тоді у молодій сім'ї почалися перші розбіжності. Про жодний салон у Мехіко не йшлося, Карлос взагалі заборонив своїй дружині працювати.

Незабаром Яна завагітніла

"Я не могла працювати. У чужій країні, з чужою мовою я опинилася сама. Грошей своїх у мене не було. Якщо Карлос і видавав мені 2-3 тисячі песо, то відразу ж їх і забирав: то йому треба було на бензин, то розплатитися з будівельниками. І банківського рахунку у мене не було", – каже Яна.

Не так подивилася, не так посміхнулася – розлучення

Незадовго до народження дочки Яна взагалі дізналася, що Карлос не зовсім та людина, якою хотів здаватися. За словами жінки, з'ясувалося, що у нього і раніше були дівчата, які потім від нього тікали.

Мексиканський чоловік Карлос Едуардо Сото Тревіно

"Мене попередили, щоб я була обережна з цією людиною. Свою попередню дружину він начебто просто вивіз в інше місто і залишив без засобів до існування. Але що я могла вже зробити. У нас часто виникали недомовки. Не так подивилася, не так посміхнулася, висловила свою думку – Карлос негайно заявляв, що наступного дня розлучиться зі мною. Я дуже боялася, в паніці дзвонила його сестрі. Так ми і спілкувалися через сестру або через його маму. Якось мені сестра пояснила, чому він так поводиться. Він копія свого батька, той також тримав сім'ю у страху. Він був бізнесменом, депутатом, оперним співаком", – розповідає Яна.

Яна у Мексиці на дитячому святі

У пари народилася чудова дочка Андреа-Мішель, але і з її появою в родині нічого не змінилося. Коли малій було п'ять місяців, Яна дізналася, що її мама хвора на рак, причому хвороба була запущена, вже четвертий ступінь.

Андреа-Мішель народилася у Мексиці

"Звісно, я переживала. Я запропонувала Карлосу з'їздити в Україну, побачити маму, показати їй доньку. Він був не проти, сам купив нам квитки і полетів разом із нами. Це було в середині червня минулого року. Я у Мексиці залишила всі свої речі, інструменти, з якими хотіла працювати. Ніякого викрадення або втечі з дочкою не було. Ми прилетіли сюди всі разом", – пояснила Яна.

Яна з дітьми і чоловіком повернулася в Україну у червні минулого року

Привіз в Україну і зник

Через кілька днів після того, як сім'я прилетіла в Україну, Карлос виїхав. За словами Яни, він сказав, що поїхав у справах. І зник на кілька місяців.

"Мені довелося його розшукувати через посольство Мексики в Україні. Я написала їм листа, і буквально за два дні, у вересні, він з'явився. Питаю, Карлосе, так де ти був? Хоча я вже знала, що він був в Одесі, але у нас із донькою навіть не з'являвся. Він каже, з депутатами зустрічався. Але це неправда!" – впевнена Яна.

За словами жінки, мексиканський чоловік не давав їм грошей. Раз тільки оплатив хіміотерапію мамі і подарував 100 доларів дочці. І то, тільки після того, як Яна його благала.

Вже більш ніж рік Яна з дітьми живе в Україні

Потім Карлос знову зник, знову надовго. Коли терпець Яні урвався, в листопаді вона подала на розлучення та отримання аліментів – по тисячі доларів на місяць. Мексиканець же зі свого боку звернувся до міністерства юстиції Мексики з вимогою повернути йому маленьку дочку. Нібито її незаконно вивезли в Україну, але згадав він про це чомусь тільки через чотири місяці. При цьому він послався на Гаазьку конвенцію 1980 року.

Викликали в управління юстиції і запропонували віддати дочку батькові

"Це просто його помста. Як я могла незаконно вивезти доньку, якщо ми летіли разом із ним! Почалися судові розгляди. Він у судах каже неправду, що нібито я не даю йому бачитися з дитиною. Я благала його, просила, щоб він побачився з дочкою. Ми з нею лежали в лікарні, я просила його допомогти, він нічого не зробив. Фактично я рік сама виховую і забезпечую дитину", – розповідає Яна.

Мексиканська казка дуже швидко перетворилася на реальність

А в лютому Яну викликали в управління юстиції Запорізької області і запропонували добровільно віддати дочку батькові у Мексику.

Мексиканська казка дуже швидко перетворилася на реальність

"Звісно, я відмовилася, ми з адвокатом надали їм масу доказів. Але тепер на судових засіданнях представник нашої юстиції заявляє, що Україна не повинна зганьбитися перед усім світом, тому я маю віддати дитину в Мексику! Причому дуже швидко, в стислі терміни. Так, дитина народилася в Мексиці, але там дочка прожила всього п'ять місяців і вже рік живе в Україні. У неї є українське громадянство і паспорт. Чому управління юстиції Запорізької області раптом стало на бік іноземця, а не захищає права українських громадян?!" – обурюється Яна.

Вона каже, що у чоловіка дружні стосунки з політиками у Мексиці, вплив у судах, тому повернення до чужої країни для неї може закінчитися погано.

"Сподіватися на справедливість там я не можу. Він легко зможе ізолювати мене від дочки. Він навіть тут примудряється впливати", – плаче дівчина.

Тепер Яна боїться повертатися до Мексики

Наприклад, днями пізно ввечері до квартири, де живе Яна з донькою, почали дзвонити. З'ясувалося, що це прийшов дільничний.

"Він нескінченно дзвонив мені, сусідам. Ми перелякалися, думали, знову Карлос щось влаштував. Виявилося, мій чоловік звернувся в поліцію, сказав, що я хочу залишити Запоріжжя з дочкою. І поліцейський негайно прийшов із перевіркою, сфотографував мене з дочкою, не пояснив, на підставі чого о десятій вечора він вривається у квартиру. Після цього мне насилу вдалося заспокоїти маленьку дочку", – каже жінка.

До квартири, де живе Яна з дітьми, пізно ввечері навідався дільничний

Яна з дочкою в Україну прибули законно

За словами адвоката жінки Андрія Баришнікова, мексиканський громадянин скористався Гаазькою конвенцією від 1980 року з протидії викраденню дітей.

"Ця конвенція передбачає, що якщо дитина незаконно переміщена або незаконно утримується на території іншої країни, є механізм повернення її на місце постійного проживання. Повернення здійснює Міністерство юстиції. Карлос звернувся у себе в Мексиці до місцевого Мін'юсту, той зі свого боку передав справу Міністерству юстиції України, а ті – своєму територіальному підрозділу у Запоріжжі. Виходить, що тепер наш український державний орган представляє інтереси громадянина Мексики", – пояснив адвокат.

Після того, як управління юстиції у Запорізькій області запропонувало Яні добровільно віддати дочку у Мексику, жінка з адвокатом подали заперечення і надали свої докази.

"По-перше, Яна з дочкою в Україну прибули законно. У неї дійсно важко хвора мама. Ніхто дочку не викрадав. По-друге, моя підзахисна не блокувала зустрічі батька з дочкою. Зараз український суд постановив, що батько може бачитися з донькою щодня по дві години", – каже адвокат.

"Він за весь цей час всього лише кілька разів бачив дочку. Хоча я закликала його до спілкування. Тепер він приходить, сидить із нею в пісочниці і тут же мені каже: "Ти блокуєш мені зустріч із дитиною". Як же я тобі заважаю, якщо ти поруч із нею сидиш?" – дивується жінка.

Їй доводиться знімати на відео зустрічі Карлоса з дитиною, щоб надати свої докази суду.

Тепер в суді інтереси мексиканця захищає не адвокат, а представник Запорізького обласного управління юстиції.

"Я розумію, що це робота цієї працівниці. Але вона дуже люто обстоює інтереси Карлоса. Вона так і каже, що, мовляв, Україна не повинна вдарити у грязь обличчям і треба повернути дівчинку до Мексики. Чому вона не враховує інтереси українських громадян, мені не зрозуміло. Адвокат вже кілька разів намагався дати відвід цій чиновниці, але суд її залишає", – розповідає Яна.

"Всього лише виконуємо конвенцію"

Ми зв'язалися із самим Карлосом Едуардо Сото Тревіно і запропонували йому прокоментувати ситуацію. Однак він не відповів на наші запитання.

Його адвокат Максим Жданов, який допомагає йому у кримінальних справах у поліції, пояснює ситуацію так:

"Вийшла жінка заміж, народила дитину у Мексиці. Після цього каже чоловікові, давай з'їздимо в гості до мами. Вони виїздять, і вона тут залишається. І без його згоди отримує українське громадянство на дитину. У нього є листування, де вона вимагає у нього квартиру, машину. І тільки в обмін на це дозволить бачитися з дитиною. Він звертався у поліцію, щоб вона дозволила йому бачитися з дитиною. Він миролюбна, вихована людина. Він каже, що хоче спілкуватися з нею, з її батьками, хоче зрозуміти, розібратися в усьому. У нього це пізня і єдина дитина, тому він так переживає. Він кинув всі справи, літає у Мексику раз на місяць, а тут ходить по судах. Він утримував її, її дочку від першого шлюбу, допомагав її мамі з лікуванням".

Карлос вважає, що у нього дитину вкрали

У територіальному управлінні юстиції Запорізької області кажуть, що лише виконують порядок міжнародної конвенції щодо викрадення дітей, який Україна ратифікувала, взявши на себе певні обов'язки.

Дитина у посольстві спала на підлозі

Уже не раз виникали ситуації, коли чоловіки-іноземці намагалися відібрати дитину в українських дружин.

Востаннє це трапилося на початку травня з Анастасією Монгенсен, жителькою Запоріжжя, яка була одружена з данцем. Невідомі напали на бабусю, коли вона гуляла з малюком, вихопили дитину і вивезли. Сам датчанин замкнувся у посольстві Данії у Києві і десять днів не випускав сина звідти. У ситуацію довелося втручатися нашому МЗС.

Анастасія Монгенсен під посольством Данії у Києві

Мама з бабусею оселилися біля данського посольства, повісили плакат і вимагали повернути хлопчика.

Адвокат Анастасії Жанна Світлична розповідає, що ця історія поки ще не закінчилася.

Анастасія ночувала у машині біля посольства

"Після того як все ж таки дитину нам віддали, з'ясувалося, що хлопчик у посольстві перебував у жахливих умовах, він спав на підлозі, де йому накидали якихось ковдр. Він захворів, у нього була висока температура ще там, і це підтвердили лікарі. А зараз у дитини психологічна травма. За словами мами, він постійно ховається в якісь коробочки і ні на крок не відходить від неї. Чоловік-данець продовжує наполягати на тому, щоб син жив із ним. Від цього залежать соціальні виплати в Данії, і йому потрібно, щоб дитина перебувала там", – пояснює Жанна Світлична.

Наші закони не захищають українських громадян

Що стосується ситуації з маленькою Мішель-Андреа, то, на думку адвоката, у чоловіка-мексиканця немає доказів того, що дівчинка була викрадена і вивезена в Україну незаконно.

"Він не звернувся відразу в поліцію, не заявив про це. Хоча ситуація, звісно, складна. У нас мало законів, які могли б у таких випадках захищати інтереси українських громадян. Закони ці треба розробляти. Тільки коли відбувається якийсь резонанс, тоді вирішується питання однієї сім'ї. Але загалом – ні. Наша служба у справах дітей не діє. Вони кажуть, що тато і мама мають рівні права і на цьому вмивають руки. Як це було у випадку з Анастасією Могенсен. Треба сідати разом із громадськими організаціями, які захищають права матерів, і розробляти стратегію захисту, а також потрібна допомога уряду", – вважає адвокат.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...