"Україна перетворюється на заборонену територію для міжнародних компаній", - економіст

На початку грудня автоімпортер "Порше Україна" заявив про тиск із боку правоохоронців після обшуків у компанії.

Олександр Охріменко

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко заявив, що Україна через порушення прав представників бізнесу може втратити перспективи залучення інвестицій, передають Патріоти України з посиланням на Українські новини.

"Те, що відбувається в українській бізнес-реальності, повністю суперечить усім заявам влади про підтримку та захист іноземних інвесторів. Не може розраховувати на інвестиції країна, в якій рядовий слідчий, переслідуючи особисті корисливі мотиви, безкарно тисне на шановану іноземну компанію та її керівників. Для представників цивілізованого іноземного бізнесу це дикість", – сказав економіст.

Так він прокоментував ситуацію з обшуками в компанії "Порше Україна". На початку грудня автоімпортер після обшуків заявив про тиск із боку правоохоронців. Компанія звернулася з листом до президента України Володимира Зеленського, в якому повідомила про порушення слідчих Нацполіції, писало агентство "РБК-Україна".

Слідчі, імовірно, не без підроблення документів змінили кваліфікацію статті на тяжчу, а також із грубим порушенням процесуальних вимог зареєстрували додаткове кримінальне провадження, стверджували в компанії. Окрім того, заявили про пресинг клієнтів – власників автомобілів Volkswagen Golf (Variant) 2015 року випуску. Їх викликали на допити, слідчі ставлять під сумнів правомірність індивідуальної сертифікації автомобілів та намагаються ініціювати скасування реєстрації авто, ішлося в листі.

За даними "РБК-Україна", Держбюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за ознаками перевищення повноважень правоохоронцями.

Охріменко вважає, що дії співробітників поліції "не можуть залишитися безкарними". "Адже жадібність і нахабство цих слідчих підриває імідж країни в очах бізнесменів. Окрім того, це несе для країни більш серйозні ризики. Якщо українська правоохоронна система і правосуддя не зможуть зупинити протиправні дії слідчих – іноземна компанія з легкістю доб'ється в міжнародному арбітражі компенсації своїх втрат. І тоді Україна з бюджету (грошима кожного з платників податків) компенсує за рішенням міжнародного арбітражу втрати іноземної компанії", – зазначив він.

"Українські реалії такі, що наша країна плавно перетворюється в "заборонену територію" для міжнародних компаній. Бездіяльність держави і безкарність слідчих Нацполіції стануть дуже поганим маркером для українського бізнес-клімату. Арбітражні позови іноземних компаній до України ляжуть важким тягарем на бюджет країни і платників податків", – додав Охріменко.

"Порше Україна" – "дочка" Porsche Holding Salzburg, що входить до складу міжнародного автомобільного концерну Volkswagen AG. В Україні компанія є офіційним імпортером автомобілів брендів Audi, Volkswagen, Seat, повідомляє AUTO-Consulting.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...