"Україна перетворюється на звалище медичних відходів", - Бродський

Хто винен і що робити?

Про це у своєму блозі пише український політик, голова редакційної ради "Обозревателя" Михайло Бродський, передають Патріоти України.

"Ви коли-небудь запитували у себе, куди діваються медичні відходи з лікарень? Ні? А дарма!

За документами – вони передаються ліцензованим підприємствам для утилізації. В реальності ж значна частина епідемічно небезпечних відходів опиняється в українських річках і лісопосадках. А компанії, які повинні були їх утилізувати, набивають кишені бюджетними грошима, не зазнаючи майже жодних витрат.

Але такі от "бізнес-плани" становлять колосальну загрозу нашому здоров'ю. І забирають у наших дітей навіть примарну надію жити в нормальній країні, а не на звалищі.

Куди діваються гори небезпечного сміття?

У 2020-му році українські лікарні та лабораторії, а також інші бюджетні підприємства, згідно з підрахунками Держекоінспекції, виробили близько 100 тисяч тонн небезпечних медвідходів. Це інфекційні відходи, зокрема, використані засоби індивідуального захисту, голки та скальпелі, прострочені хімікати, ліки і радіоактивні матеріали, анатомічні й патологоанатомічні матеріали.

Згідно з законодавством, все це повинно було передаватися підприємствам, здатним безпечно утилізувати такі відходи.

Але на практиці, як відзвітував у листопаді 2020 року голова Держекоінспекції Андрій Мальований, підприємствам, що мають ліцензії на утилізацію небезпечних медвідходів або є ліцензованими посередниками, була передана лише половина від загального обсягу сміття.

Скільки ж таких відходів були реально утилізовані, а не скинуті десь на узбіччі дороги або в лісі – в Україні сьогодні не знає ніхто.

Але ж схожі випадки фіксувалися неодноразово. Відкрито кримінальні провадження. І фірми, вже спіймані раніше на гарячому, – сьогодні знову отримують ліцензії і виграють тендери на утилізацію такого сміття.

Наприклад, щодо одного з частих переможців тендерів – ТОВ "Екологічні переробні технології" з кіпрським корінням – було відкрито кримінальне провадження за фактом скидання партії особливо небезпечних шприців, голок і скальпелів із залишками біологічних рідин на березі озера Глінка в Печерському районі Києва.

Цей вантаж, за утилізацію якого компанія отримала чималі гроші, міг спровокувати справжню епідемію складних інфекційних захворювань у столиці України. І за фактом – вони з ліцензією!!! У країні створено порочне коло: порушив закон, міг спровокувати епідемію, відбувся "адмінкою" – і за рік знову отримав ліцензію. Так не має бути!

Коли я очолював Державну службу з питань регуляторної політики та підприємництва, ми розробили проєкт закону "Про ліцензування у сфері господарської діяльності" (нова редакція), в якому були передбачені і серйозні санкції (аж до заборони займатися видом діяльності в разі притягнення до адміністративної або кримінальної відповідальності), і чіткі вимоги до юридичних осіб-ліцензіатів. На жаль, у ході розгляду у Верховній Раді законопроєкт зазнав настільки кардинальних змін, що зрештою депутати ухвалили фактично зовсім інший закон.

Викинути не можна утилізувати

Утилізація небезпечних медичних відходів – задоволення трудомістке і дороге. І розцінки на цю послугу – відповідні.

Біда в тому, що наявні в законодавстві прогалини створили ситуацію, коли викинути небезпечний вантаж будь-де значно вигідніше, ніж його утилізувати. Якщо тебе не спіймають – ти покладеш собі в кишеню всі гроші. Попадешся – відбудешся смішним штрафом.

Зважте самі. Компанія "Укрекопром" – лідер за кількістю виграних тендерів у 2020 році – на продажу бюджетним організаціям послуг з утилізації небезпечних медичних відходів заробила 1,57 млн гривень. Максимальний же штраф, який загрожує їй за доведений злив забруднених хімікатами рідин у Миколаївській області становить 1700 гривень. Якщо ж цей злочин повісять на найнятого "Укрекопромом" водія – компанія взагалі може уникнути відповідальності. Або заплатить копійчаний штраф, що не сягає навіть 100 гривень.

А представник керівництва "Екологічних переробних технологій", вже визнаний судом винним у створенні загрози для життя киян, заплатив як штраф 34 тисячі гривень. Не велика втрата, враховуючи, що торік на "утилізації" ця контора заробила майже чверть мільйона гривень.

І це – максимальна з чинних сьогодні фінансових штрафних санкцій за дії, які можуть спровокувати епідемії і потенційно призводять до людських жертв.

Які масштаби проблеми?

Питання утилізації медичних відходів сьогодні стоїть в Україні настільки гостро, що на неї змушені були почати реагувати навіть у Кабміні. З подачі Держекоінспекції уряд Шмигаля наприкінці листопада минулого року ініціював перевірку підприємств, які мають ліцензію на утилізацію небезпечних відходів.

Станом на 31 січня Держекоінспекція перевірила 36 з 61 ліцензіата, що працює в Україні.

Результати – шокують: у 12 компаній через виявлені порушення анулювали ліцензії, у 1 – призупинили її дію, а в роботі інших знайшли серйозні проблеми.

Лишень вдумайтеся: серед половини компаній, що мають ліцензії на проведення утилізації медичних відходів, не знайшлося жодної, яка би працювала без порушень. Але ж їхня робота безпосередньо пов'язана зі здоров'ям і життями українців!

Водночас Кабмін, однією рукою запускаючи давно назрілий аудит компаній, що надають послуги з перевезення та утилізації небезпечних медвідходів – іншою наприкінці листопада минулого року вносить цей вид діяльності до так званого "ковідного" списку товарів і послуг, закуповувати які бюджетні організації можуть за прямими договорами, без оголошення тендерів та в обхід системи електронних торгів "Прозорро".

Що я пропоную

Виправити вже завдану безконтрольним скиданням небезпечних медичних відходів шкоду неймовірно складно. А ось зупинити свавілля, що відбувається, можна. Достатньо лише навести лад у чинному законодавстві – і затвердити новий закон "Про відходи".

Передусім, необхідно усунути посередників між суб'єктами, які виробляють небезпечні медвідходи, і підприємствами, які ці відходи переробляють, знезаражують або утилізують.

Компанії-"прокладки", які отримують гроші ні за що, не потрібні. Вони не витрачаються на дорогу утилізацію небезпечних відходів, а отже – можуть демпінгувати й перехоплювати тендери у підприємств, які реально мають обладнання та умови для проведення таких робіт. Внаслідок чого небезпечні відходи або роками гниють на сумнівних складах, або потрапляють у наші ліси й ріки.

Обов'язковим кроком має також стати введення перевірки наявності матеріально-технічної бази у компанії, яка претендує на отримання ліцензії. Зараз у Мінприроди змушені задовольнятися документами про наявність необхідного обладнання у компанії, яка звернулася по ліцензію. Перевіряти, чи відповідають ці документи реальності, міністерство не уповноважене. А відтак – високий ризик, що це обладнання існує лише на папері.

І, нарешті, найголовніше: необхідно суттєво посилити адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення вимог законодавства в частині поводження з небезпечними медичними відходами. Штрафні санкції мають викликати у потенційних порушників не сміх, а страх перед відповідальністю за скоєне.

Карати треба, передусім, не виконавців, а ініціаторів здійснення таких порушень і кінцевих бенефіціарів, які мають бути зареєстровані в Україні. І платити вони повинні не тисячі гривень, а сотні тисяч.

Якщо ж дії такої компанії завдали шкоди довкіллю, забруднили повітря, воду, ґрунт і поставили під загрозу здоров'я та життя людей – вона має бути притягнута до серйозної кримінальної відповідальності – аж до мільйонних штрафів, реальних строків і заборони займатися цим видом діяльності назавжди.

Окрему й дуже серйозну відповідальність потрібно ввести і для посадових осіб Мінприроди, що видають ліцензії на поводження з небезпечними відходами "шарашчиним конторам", які не мають ні бажання, ні можливості виконувати взяті на себе зобов'язання. І в яких для роботи з небезпечними відходами немає, а часто – ніколи і не було, необхідної матеріально-технічної бази.

Щоб утілити мої пропозиції в життя, уряду знадобиться лише політична воля. І "яйця", щоб протистояти саботажу. А він неодмінно буде. І з боку звиклих паразитувати на цій сфері недобросовісних компаній. І від чиновників, які навряд чи зрадіють появі додаткових обов'язків і введенню відповідальності за власну недбалість при видачі ліцензій. І від бюджетних організацій, які зараз мають можливість вступати в корупційну змову з постачальниками послуг...

Але це треба було робити ще вчора. Інакше ми залишимо своїм дітям у спадок токсичне звалище – на тому місці, де колись була Україна."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...