Україна увійшла у п’ятірку країн-постачальників висококваліфікованих кадрів до Німеччини

Українці на п'ятому місці за кількістю випускників вишів, які народилися в інших державах, але зараз живуть у Німеччині. Тут, станом на 2017 рік, проживає 101 тисяча вихідців з України, які мають диплом вишу.

У рейтингу Інституту німецької економіки (IW) дослідники врахували як тих, хто отримав освіту в себе на батьківщині та потім переїхав до Німеччини, так і тих, хто закінчив виш вже безпосередньо в Німеччині, передають Патріоти України з посиланням на DW.

Перше ж місце за кількістю випускників університетів та інших вищих навчальних закладів, котрі нині живуть у Німеччині, на 2017-й рік посіла Польща – кількість висококваліфікованих фахівців з вищою освітою з цієї країни на ринку Німеччини склала 235 тисяч осіб. На другому місці Росія – (225 тисяч), на третьому – Румунія (118 тисяч). На четвертому місці опинився Казахстан (105 тисяч).

У першу десятку також увійшли Китай (82 тисячі), Сирія (78 тисяч), Туреччина (69 тисяч), Франція (60 тисяч) і Італія (58 тисяч). Після них - Індія (54 тисячі) та США (53 тисячі). Згідно із дослідженням, загалом 906 тисяч (39 відсотків) випускників вишів, які живуть в Німеччині, родом з країн ЄС. Щоправда, як прогнозує один з авторів дослідження Відо Ґайс-Тене (Wido Geis-Thöne), у майбутньому в в'язку з демографічними змінами потік висококваліфікованих мігрантів з країн ЄС скоротиться.

Серед людей з вищою освітою, які народилися не на території Німеччини, майже кожен четвертий є вихідцем з пострадянських держав. Ґайс-Тене пояснив, що "після падіння залізної завіси в Німеччину приїхала велика кількість мігрантів з країн колишнього Радянського Союзу, багато з яких мали вищу освіту та високу кваліфікацію".

Загалом у Німеччині за останні роки різко збільшилась кількість уродженців інших країн з вищою освітою. За даними дослідників, з 2007 до 2017 року частка випускників вишів, які народилися в інших країнах, зросла з 13,6 до 18,7 відсотків. В абсолютних показниках кількість людей з вищою освітою з інших держав, які проживають у ФРН, з 2007 по 2017 рік виросла вдвічі – з 1,16 до 2,32 мільйона.

Водночас науковці не гарантують, що така тенденція збережеться. Як вважають автори дослідження, Німеччині необхідно вжити заходів, які б сприяли притоку висококваліфікованих мігрантів. Вони рекомендують спростити умови трудової міграції.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...