"Україна вже звернулася до МАГАТЕ": "На Донбас насувається екологічна катастрофа і радіаційне забруднення", - Резніков

Радіація вже надходить у горизонт питної води...

Донбас перебуває на межі екологічної катастрофи через радіаційне забруднення. Україна вже звернулася до Міжнародного агентства з атомної енергії щодо проведення моніторингової місії. Про це заявив віцепрем'єр-міністр, міністр з питань тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков під час Київського безпекового форуму, передають Патріоти України.

"Донбас перебуває на межі екологічної катастрофи. Не тільки через забруднення повітря, ґрунту, вибухів боєприпасів і мінування - там присутнє і ядерне забруднення. Мало хто знає, але в 1979 році на території шахти "Юнком", яка зараз на окупованих територіях, радянська влада здійснила ядерний вибух 0,3 кілотонни в тротиловому еквіваленті. Після того капсулу залишили в шахті, але постійно відкачували воду, щоб запобігти потраплянню радіації в ґрунт і воду. Два роки тому окупаційна влада припинила відкачування води, і радіація вже надходить у горизонт питної води", - розповів міністр.

Резніков також зазначив, що припинено відкачку води з декількох десятків інших шахт, і це вже через кілька місяців призведе до екологічної катастрофи не тільки на Донбасі, а й у Ростовській області РФ.

"Я звернувся до МАГАТЕ про проведення експертизи, моніторингової місії. На сьогодні питання, чи пропустять моніторингову групу на окуповані території, поки відкрите. Я сподіваюся, що спостерігачі таки потраплять туди і зафіксують ситуацію з радіоактивним забрудненням", підсумував Резніков.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...