23 лютого житель Івано-Франківська Роман Шутка велосипедом піднявся на засніжену Говерлу – найвищу гору України. Як повідомили в Facebook Асоціація велосипедистів Івано-Франківська, такий підйом є досить небезпечним, тому підготовка була вкрай відповідальною та містила декілька етапів: укомплектувати велосипед, підібрати правильний одяг, моніторити погодні умови та взяти все найнеобхідніше на випадок форс-мажору, передають Патріоти України.
Зазначається, що підйом зайняв 5 годин (з багатьма зупинками для фото/відео), а спуск – близько 01:40 (також із зупинками для зйомок). На вершині Роман провів приблизно 1 годину, сфотографувався з усіма охочими і поспілкувався зі здивованими рятувальниками.
"Звісно, з об'єктивних причин, при піднятті вдалось подолати на велосипеді не весь шлях, але спуск був здійснений на велосипеді повністю", – зазначили в Асоціації.
Зазначається, що старт відбувався з Козьмещика (с. Лазещина) – г. Говерла – фініш в Козьмещику – це стандартний туристичний маршрут із жовтим маркуванням.
Сам Роман розповів, що поїздка планувалась так, щоб мати максимум часу протягом світлового дня, тому вихід на маршрут було заплановано на 06:00 ранку. Крім того, велосипедист понад два тижні вичікував комфортну та безпечну погоду.
У процесі підготовки довелось збирати багато інформації про лавини/лавинонебезпечні ділянки та поведінку в зимових горах, спілкуватись з рятувальниками щодо актуального стану туристичних маршрутів.
"Під час підйому Роман був готовий розвернутись і відмовитись від підйому в будь-який момент, якщо б покриття стало небезпечним (лід/глибокий сніг) для подальшого підйому чи майбутнього спуску. До речі, заплановану тижнем раніше поїздку на Говерлу довелось скасувати за кілька годин до старту через різке погіршення погодних умов і попередження про 3-ій рівень лавинної небезпеки", – розповіли в Асоціації.
Щодо самого велосипеда, чоловік обрав Marin Rift Zone 3 – байк, майже ідеальний для таких вилазок. Після закінчення своєї поїздки спортсмен поділився порадами, а саме:
На свято можна приготувати прості страви, які не вдарять по фігурі. У неділю, 23 червня, цьогоріч відзначатиметься Трійця – 50-й день після Великодня (Воскресіння Христове). Традиційно меню на Паску жирне, у ньому багато м'ясних страв, оскільки до свя...
Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2025 року у хр...