Українець підкорив засніжену Говерлу ... на велосипеді (фото)

Підйом зайняв 5 годин (з багатьма зупинками для фото/відео), а спуск – близько 01:40 (також із зупинками для зйомок).

23 лютого житель Івано-Франківська Роман Шутка велосипедом піднявся на засніжену Говерлу – найвищу гору України. Як повідомили в Facebook Асоціація велосипедистів Івано-Франківська, такий підйом є досить небезпечним, тому підготовка була вкрай відповідальною та містила декілька етапів: укомплектувати велосипед, підібрати правильний одяг, моніторити погодні умови та взяти все найнеобхідніше на випадок форс-мажору, передають Патріоти України.

Зазначається, що підйом зайняв 5 годин (з багатьма зупинками для фото/відео), а спуск – близько 01:40 (також із зупинками для зйомок). На вершині Роман провів приблизно 1 годину, сфотографувався з усіма охочими і поспілкувався зі здивованими рятувальниками.

"Звісно, з об'єктивних причин, при піднятті вдалось подолати на велосипеді не весь шлях, але спуск був здійснений на велосипеді повністю", – зазначили в Асоціації.

Зазначається, що старт відбувався з Козьмещика (с. Лазещина) – г. Говерла – фініш в Козьмещику – це стандартний туристичний маршрут із жовтим маркуванням.

Сам Роман розповів, що поїздка планувалась так, щоб мати максимум часу протягом світлового дня, тому вихід на маршрут було заплановано на 06:00 ранку. Крім того, велосипедист понад два тижні вичікував комфортну та безпечну погоду.

У процесі підготовки довелось збирати багато інформації про лавини/лавинонебезпечні ділянки та поведінку в зимових горах, спілкуватись з рятувальниками щодо актуального стану туристичних маршрутів.

"Під час підйому Роман був готовий розвернутись і відмовитись від підйому в будь-який момент, якщо б покриття стало небезпечним (лід/глибокий сніг) для подальшого підйому чи майбутнього спуску. До речі, заплановану тижнем раніше поїздку на Говерлу довелось скасувати за кілька годин до старту через різке погіршення погодних умов і попередження про 3-ій рівень лавинної небезпеки", – розповіли в Асоціації.

Щодо самого велосипеда, чоловік обрав Marin Rift Zone 3 – байк, майже ідеальний для таких вилазок. Після закінчення своєї поїздки спортсмен поділився порадами, а саме:

  • Потрібно бути готовим провести мінімум дві доби в горах у випадку форс-мажору (різка зміна погоди, травма, заблудився і т.п.). Мати запасний теплий одяг, їжу, світло, термоковдру і спальник;
  • Під час подолання маршруту потрібно бути максимально уважним і обережним та не ризикувати. Павербанк для підзарядки повинен бути максимально близько до тіла, щоб залишатись в теплі.
  • Слід вивчити особливості місцевого рельєфу та розташування лавинонебезпечних ділянок. Дізнатись, які маршрути є максимально популярними в зимовий період.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...