Українські мільярдери: Хто, де і скільки

В Україні за рік стало більше дуже багатих людей, а їхні доходи зросли в порівнянні з минулим роком.

Про це повідомила ДФС, підвівши підсумки деклараційної кампанії. Двоє українців показали дохід понад 1 млрд грн, а один – понад 10 млрд. Журналісти з'ясували, в яких регіонах живуть найзаможніші українці і чим вони займаються, передають Патріоти України з посиланням на Сегодня.

Скільки задекларували

Як повідомив в. о. глави ДФС Олександр Власов, всього фізособами подано 529 тис. податкових декларацій про доходи за 2018 рік на загальну суму 83,6 млрд грн. Це майже на 26 млрд грн, або на 45%, більше, ніж рік тому. Головні джерела доходів – продаж рухомого і нерухомого майна, лізинг (оренда з викупом), здача в оренду житла і офісів. З доходів сплачено 3,2 млрд грн (+ 57%, або +1,2 млрд). При цьому число гривневих мільйонерів вперше перевищило 5000, досягнувши 5143 осіб (+ 27%). Тобто один з восьми тисяч жителів країни – офіційний мільйонер. Серед них найбільше – 3609 осіб або 70%, задекларували доходи від 1 до 5 млн грн, але є і мільярдери: двоє отримали дохід в 1 млрд грн, один – 10 млрд грн. Імена цих людей Власов не назвав, оскільки оприлюднити їх без згоди людини заборонено законом про захист персональних даних. Власов вважає деклараційну кампанію успішною, а значне зростання як числа декларантів, так і рівня зазначених ними доходів він пояснив зростанням свідомості платників податків і ефективною роботою співробітників ДФС.

Де і хто

Традиційно найбільше мільйонерів у Києві – 2194 осіб або 40%, у Київській (378), Харківській (339), Дніпропетровській (333) областях – близько 7% в кожній. Серед них найбільше людей у віці 40-60 років – 58%, або 2981 осіб, тих кому 30-40 років, у ФС нарахували 23% (1171 осіб), осіб молодше 30 років – всього 4% (211 осіб). Решта 15% – люди старшого віку.

Наймолодшому мільйонерові – 18 років, він задекларував доходи від отримання майна в спадщину. Найстаршому мільйонерові майже 100 років.

Вперше в цьому році подали декларації майже 200 відомих людей – зірки естради, музиканти, шоумени, спортсмени. Вони задекларували понад 416 млн грн і поповнили держбюджет на 49 млн грн. Рекордсмени шоу-бізнесу, які задекларували найбільші доходи за 2018 рік: телеведуча – 158,8 млн грн, ведучий шоу-програм – 26,9, футболіст – 26,32, співак – 11,8, композитор – 3,2 і два гумористи – 4,7 і 4,1 млн грн. До речі, новий президент, а раніше шоумен Володимир Зеленський також показав в декларації близько 8 млн грн доходу.

Думка експерта: "Це верхівка айсберга"

Аналітики фінансового ринку говорять, що нібито успішна деклараційна кампанія насправді є верхівкою айсберга, оскільки багатих людей у нас набагато більше, але вони не потрапляють в базу податкової.

"Перш за все це великі вкладники банків, які мають мільйонні доходи за рахунок відсотків по депозитах, але не зобов'язані їх декларувати, оскільки банки відразу стягують належні податки, – роз'яснив нам виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. – Є ще категорія громадян, які не декларують доходи і не платять податки – це трудові мігранти, їх 4-5 млн осіб, плюс тіньова економіка в Україні. Оціночно річні доходи їх – близько 300 млрд грн, з яких можна стягнути до 60 млрд грн до держбюджету, або в 20 разів більше, ніж внесли всі, хто подав в цьому році декларації".

За словами Пендзина, виявити цих людей реально, лише запровадивши тотальне нульове декларування доходів з подальшим контролем податківців за витратами кожного. Але Європі на це було потрібно 30 років.

Згідно деклараційної кампанії-2018, доходи за 2017 рік не менше мільйона гривень значаться у 4817 громадян та осіб, що проводили незалежну професійну діяльність. Найбільше мільйонерів було у Києві – 2184 людини, або 45% від загальної кількості мільйонерів.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...