Українські реалії: АК-74, який стріляє електромагнітним імпульсом, збиватиме безпілотники

Проблема боротьби з бойовими безпілотними літальними апаратами на сьогодні виходить на перші позиції для будь-яких збройних сил і навіть держав, які стоять осторонь збройних конфліктів.

В Україні розробляють інноваційні насадки для штатної вогнепальної та артилерійської зброї, що будуть здатні накопичувати електричну енергію та за допомогою ЕМП-імпульсу збивати безпілотні апарати. Про вітчизняні проекти розповів завідувач кафедри електромеханіки та електроніки факультету ракетних військ і артилерії Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного доктор технічних наук, професор Юрій Шабатура, передають Патріоти України з посиланням на АрміяInform.

«Що завжди є у бійця під рукою? – звичайно, особиста зброя. До речі, навіть найсучасніша вогнепальна зброя за фізичним принципом дії є звичайною тепловою машиною, до того ж, як показали проведені дослідження, з досить низьким коефіцієнтом корисної дії. Більша частина енергії згоряння порохового заряду просто розсіюється в навколишнє середовище. Ось цю енергію, яка раніше просто втрачалася, і було вирішено спробувати зібрати, перетворити й накопичити в корисну електроенергію. Причому, що вкрай важливо, без погіршення тактико-технічних характеристик вогнепальної зброї», – розповів доктор технічних наук, професор Юрій Шабатура.

За його словами, в Україні наразі вже зроблено ряд теоретичних напрацювань по цій тематиці. «На конкретну конструкцію різних пристроїв і сам спосіб здійснення такого перетворення були отримані відповідні патенти. Не вдаючись у деталі, можна зазначити, що під час використання штатної вогнепальної зброї, скажімо АК-74, (зі спеціальною насадкою) ми отримуємо можливість накопичити значну кількість електричної енергії, яку потім можемо направити у вигляді стисненого в часі, тобто дуже короткого, а отже і дуже потужного імпульсу, спрямованого на безпілотник. Цей імпульс призведе до виведення з ладу чутливої електроніки БПЛА і втрати її функціональних можливостей», – наголосив Юрій Васильович.

«Звичайно, запропонований підхід може масштабуватися, наприклад, його можна використовувати й для артилерійського озброєння. Там зовсім інші об'єми й масштаби, а отже отриманий обсяг енергії може дозволити вирішувати й інші завдання…», - додав він.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...