Українські вчені розробили тест-системи на коронавірус, та держава не поспішає "підтримати вітчизняного виробника" (відео)

Тестсистеми розробили у лабораторіях Інституту молекулярної біології та генетики.

Співробітники Інституту молекулярної біології та генетики розробили ПЛР-тести на коронавірус. Вони готові запустити масове виробництво тест-систем, які вже пройшли сертифікацію та коштують дешевше закордонних, але обіцяні владою гроші їм так і не перерахували. Що відповідають у Міністерстві охорони здоров'я — передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

У лабораторіях Інституту молекулярної біології та генетики вчені за два місяці розробили ПЛР-тести, які визначають, чи інфікований пацієнт коронавірусом. "Були відомі 18 послідовностей вірусу цього. Ми вибрали специфічні ділянки", - каже керівник Інституту молекурярної біології та генетики Михайло Тукало.

Загалом коронавірус діагностують двома способами: це експрес-тести і ПЛР-аналіз. Перший дає результат одразу, але лише тоді, коли людина вже інфікована із тиждень. Другий метод полімеразна ланцюгова реакція точний, за яким і встановлюється діагноз. Здебільшого ПЛР-тести, які нині є в Україні, надіслали гуманітарною допомогою інші держави. Власні, українські тест-системи створили дві приватні лабораторії та одна державна - цього інституту.

Молодший науковий співробітник інститутут Наталя Мельничук розповідає, що над створенням тесту на коронавірус працювали два місяці. Довго чекали, поки в Україні буде реальний зразок ДНК вірусу. Коли в Чернівцях шпиталізували першого чоловіка із підозрою, то лабораторія його отримала. "Наші дослідження підтвердили, що справді десять пацієнтів не мають вірусного навантаження, а в одного, першого пацієнта з Чернівців, є", - пояснила Наталя Мельничук.

Тепер системи можуть тут виготовляти по кілька тисяч упродовж дня. Для цього, твердять у інституті, є співробітники. Потрібне лиш фінансування на закупи реагентів та процес виготовлення.

Керівник інституту каже: відтоді, як зробили першу партію, чекають на обіцяні гроші і замовлення від держави. Припускає, що у нинішній ситуації треба виготовити щонайменше мільйон таких тестів. "Собівартість нашої тест-системи на одне визначення - 250 гривень. Інші країни 370-450", - каже науковець.

Місцеві керівники кажуть, що дешеві вітчизняні тести готові купувати хоч зараз, але в інституті їм відмовили. "По-перше, ми б купили у вітчизняного виробника. По-друге, ми би купили вдвічі дешевше. Сказали, що вони працюють виключно з Міністерством охорони здоров'я, тому всі області отримають організовано ці тести", - розповів голова Дніпропетровськї ОДА Святослав Олійник.

Вчені відповідають, що отримували завдання на розробку тестів від РНБО та МОЗ, а тому тепер від них чекають замовлення і грошей. Головний санітарний лікар Віктор Ляшко пообіцяв, що масове виробництво ПЛР-тестів буде запущено наступного тижня.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...