Український генерал назвав три причини для початку ядерної війни

Сьогодні жодна з країн, яка має ядерний потенціал, не готова до його застосування.

Нині глобальний ядерний конфлікт може виникнути з трьох причин. Одна з них – прихід до влади в ядерних державах безвідповідальних політиків, заявив ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

За його оцінками, сьогодні жодна з країн, яка має ядерний потенціал, не готова до його застосування. "Правду кажучи, всі провідні країни, їхні уряди й глави прекрасно усвідомлюють, що ядерна війна – це катастрофа для людства. В основному ядерну зброю розглядають як фактор стримування та протидії в разі нападу", – переконаний генерал.

"Я не думаю, що в середньостроковій і навіть довгостроковій перспективі може статися ядерна катастрофа", – сказав він.

У той же час Богдан назвав три причини, з яких може спалахнути глобальний ядерний конфлікт. Перша – прихід до влади в тій чи іншій ядерній державі політиків, готових поставити на кін життя мільйонів людей і допустити застосування ядерної зброї для досягнення своїх цілей.

Разом з тим генерал звернув увагу на наявність у країнах із розвиненою демократією ефективної системи стримувань і противаг. Так, коли президент США Дональд Трамп "почав розмахувати ядерним кийком", "Конгрес негайно обмежив його повноваження в застосуванні ядерної зброї".

Друга можлива причина ядерного конфлікту – випадковість. Але і тут, на думку Богдана, існують механізми запобігання катастрофи. Зокрема, він повідомив про те, що "між ядерними державами комунікації відпрацьовані у такий спосіб, щоб у випадку виникнення подібних ситуацій негайно відбувся інформаційний обмін, аби одразу з'ясувати, що це було і чому".

І, нарешті, третя можлива причина – міжнародний тероризм. "На жаль, він вже має в своєму розпорядженні "брудну" ядерну зброю, й іноді намагається її використовувати. Реальна небезпека – потрапляння ядерної зброї до рук терористів", – підкреслив генерал. Але зауважив, що "всі країни координують свою діяльність у боротьбі з тероризмом – у рамках і ЄС, і НАТО, і міждержавних зв'язків. Україна також відіграє в цьому процесі свою роль".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...