Поради експертів: Коли і як правильно купувати долари в Україні

В Україні курс долара на початку літа може подолати психологічну позначку в 27 грн/$.

Традиційно подорожчання валюти призводить до зростання попиту. Українці бояться, що не встигнуть купити "за старим курсом", витрачають все на валюту, а в підсумку втрачають частину заощаджень. Як правильно купувати долари за новими правилами і чому не можна піддаватися ажіотажному попиту, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Чому не можна скуповувати долари

В Україні спостерігається сезонність на ринку електроенергії. Коли потрібно витрачати валюту на купівлю газу, погашення держборгу – долар дорожчає. Коли аграрії активно продають свою продукцію, американська валюта дешевшає.

До чого призводить ажіотажний попит:

  • Курс долара зростає більш високими темпами;
  • Українці, які скуповують валюту, в результаті втрачають гроші.
  • Крім того, з певною періодичністю повторюються: повернення ПДВ бізнесу, виведення компаніями дивідендів власникам, інвестиції іноземців в ОВДП після їхнього розміщення Мінфіном.

У результаті з року в рік повторюється одна і та ж ситуація: долар на початку місяця дешевший, ніж у кінці. Також валюта дешевшає ближче до літа й дорожчає – до початку опалювального сезону.

Однак іноді в ситуацію втручаються не економічні, а суто політичні чинники. Всі учасники ринку уважно стежать за ситуацією в країні. І як тільки починаються будь-які хвилювання, попит на валюту різко зростає і долар дорожчає.

Наприклад, на початку грудня, після того, як у країні оголосили воєнний стан, курс долара злетів до 28,4 грн/$. І головна причина – ажіотажний попит. Українці почали активно купувати валюту, побоюючись, що незабаром вона сильно подорожчає. Банки були змушені купувати більше доларів, щоб задовольнити попит і на міжбанку, і в банках, і в обмінниках.

А вже в травні вартість долара знизилася до 26,11 грн/$. Припустимо, що в українця було відкладено 500 тис. грн. Якби він витратив їх у грудні 2018-го, піддавшись паніці, за цю суму можна було придбати $17,6 тис. Але він почекав і в траві 2019-го на ті ж 500 тис. купив уже $19,1 тис. Тобто, піддавшись паніці, можна було втратити $1,5 тис.

Як правильно купувати валюту

Є три основні правила, як правильно купувати валюту. Важливо водночас визначитися з метою.

Якщо відкладати на конкретну покупку. В такому випадку правильно збирати в тій валюті, в якій будете витрачати гроші. Наприклад, якщо збирати на поїздку в Рим, найкраще купувати євро. Якщо ж плануєте купувати автомобіль, ціна якого зафіксована в доларах, найкраще одразу збирати американську валюту.

Якщо збирати на "чорний день". У такому випадку варто одразу купувати три різні валюти. Наприклад, долари, євро та юані. Такий кошик дозволить диверсифікувати (розділити) ризики. Це головний принцип.

Також не можна купувати гроші одразу. Найкраще робити це невеликими порціями раз на місяць. Водночас велику частину коштів необхідно купувати ближче до літа, а до кінця року, коли курс традиційно зростає, обсяги купівлі можна знизити.

Де краще купувати долари

Існують такі законні способи придбати валюту: у банку, в обміннику і за допомогою банківського мобільного додатку. Найбільш ризикований спосіб – обмінники. Справа в тому, що сотні таких пунктів працюють нелегально. Тому перед тим, як здійснити операцію, варто перевірити наявність ліцензії на валютні операції.

А якщо немає ліцензії, значить, немає і контролю. В такому обміннику можуть продати фальшивки і наступного дня зникнути. Також важливо, щоб після таких операцій видавали чеки.

Головна перевага придбання валюти в банках – безпека. А головний недолік – черги в касах. Крім того, перед тим, як прийти до фінансової установи, краще заздалегідь переконатися, що у них є валюта в готівці. Цілком можливо, що попросивши продати вам $200-300, співробітник відділення запропонує прийти іншого дня.

З цього року для українців з'явилася ще одна можливість – купувати валюту онлайн. Для цього потрібно або мати відкриту валютну карту, або ж відкрити інтернет-карту. Для останньої не потрібно буде йти в банк, правда, в такому випадку необхідно мати вже відкритий рахунок у фінансовій установі.

Відкриття інтернет-карти безкоштовне, також не потрібно платити комісію під час поповнення. Так, щоб купити долари, потрібно просто перевести певну суму зі своєї гривневої картки на доларову. Конвертація відбудеться автоматично.

Головний принцип – зберігати спокій і мінімізувати всі ризики. В Україні періодичний ріст і зміцнення долара триває з року в рік. Золото-валютні резерви Нацбанку дозволяють щонайменше в цьому році без проблем обслуговувати кредити і утримувати стабільність гривні. Тому і причин для хвилювань немає.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...