Уряд ухвалив нову національну програму Україна-НАТО

Програма передбачає як реформи сектора безпеки та оборони, так і демократичні перетворення в Україні.

Кабінет міністрів схвалив річну національну програму Україна-НАТО нової якості, яка передбачає реформи сектору безпеки та оборони. Як повідомив у своєму Telegram-каналі прем'єр-міністр Олексій Гончарук, відповідне рішення ухвалено на сьогоднішньому засіданні уряду, передають Патріоти України.

"Вперше в центрі уваги програми - права, свободи і законні інтереси людини. Саме такий людиноцентричний підхід сповідує Північноатлантичний Альянс. Вперше розробка документа здійснювалася за міжнародною методикою Results-Based Management (RBM - "Управління, орієнтоване на результат"). Саме така методика використовується під час підготовки аналогічних стратегічних документів у державах-членах НАТО, Світовому банку та ООН", - зазначив голова уряду.

Гончарук додав, що річна національна програма передбачає як реформи сектора безпеки та оборони, так і демократичні перетворення в країні. "Вона максимально наближена за змістом та принципами до плану дій щодо членства у НАТО і має таку саму структуру. РНП-2020 є ключовим інструментом інтеграції України до НАТО", - підсумував прем'єр.

Віце-прем’єр-міністр з європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба зі свого боку додав, що програма написана “натівською” мовою. “Ми вже говоримо з Альянсом однією мовою. Річна національна програма на 2020 рік написана абсолютно “натівською” мовою, мовою конкретних вимірюваних результатів, які вирішують конкретні проблеми у визначених ділянках реформ, і спрямовані, насамперед, на безпеку та добробут людини. Ця дорожня карта євроатлантичних реформ гарантовано веде нашу країну до високих стандартів НАТО”, - цитує Кулебу прес-служба.

За його словами, важливо, що РНП-2020 розроблялася одночасно з державним бюджетом на 2020 рік, тому всі заходи, передбачені у програмі, підкріплені фінансово. Так, як уточнили в прес-службі уряду, вперше передбачено створення системи незалежного зовнішнього моніторингу виконання РНП. Оскільки перелік реформ, які включені до програми, дуже широкий і стосується приведення багатьох сфер життя країни до стандартів Альянсу, моніторинг виконання програми стане своєрідним аудитом країни за критеріями НАТО.

"РНП передбачає як реформи сектора безпеки та оборони, так і демократичні перетворення країни. Серед перших, зокрема, приведення всієї системи управління силами оборони, стратегічного та оперативного (бойового) управління, зв’язку, розвідки та спостереження до стандартів і сумісності із системами НАТО, впровадження демократичного цивільного контролю, забезпечення умов для участі українських підприємств у багатонаціональних проектах НАТО у сфері розробки та виробництва озброєння і техніки тощо. Серед інших, зокрема, сформована ринкова економіка, прозора податкова система, ефективне наукове співробітництво між Україною та країнами НАТО і ЄС, система боротьби з тероризмом, яка робить Україну надійним партнером у системі міжнародної безпеки, розвиток системи національної стійкості та захисту критичної інфраструктури", - наголошується у повідомленні прес-служби Кабміну.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...