"Уріжуть усі соцвиплати", - економіст про те, чим Україна розплатиться за кредит МВФ

Задля траншу МВФ влада скоротить витрати на соціальну сферу, охорону здоров'я і систему освіти, прогнозує економіст.

Українцям варто готуватися до скорочення сум соціальних виплат. Скорочення витрат на соціальну сферу, охорону здоров'я і систему освіти стане гарантом отримання траншу від МВФ, прогнозує міжнародний експерт, економіст Ігор Гарбарук, передають Патріоти України з посиланням на Главред.

"Якщо виходити з логіки того, що завжди вимагає МВФ та інші фінансові структури, які так чи інакше дають кредити Україні, то всі вони вимагають одного – скорочення коштів на соціальні витрати. І наша влада дуже добре навчилася це робити – досить подивитися на минулий секвестр бюджету: тоді забрали у всіх, але при цьому в дороги закопали понад 70 млрд гривень, іще 1 мільярд додали суддям та антикорупційним органам, які абсолютно бездарні і куруються тільки з-за кордону – і це визнали нормальним", – нагадав Гарбарук.

Тому, впевнений він, якщо говорити про те, що саме скоротять, то в першу чергу мова йде про соцвиплати (починаючи від виплат за народження дитини і закінчуючи абсолютно усіма існуючими соціальними виплатами), охорону здоров'я і систему освіти – всі витрати на ці сфери фізично будуть зменшувати. "Насправді позичати гроші – стандартний інструмент, але в нашій країні при будь-якому уряді діє одна і та сама логіка: "Беру я, а віддавати буду не я". Однак у цьому випадку ситуація дещо інша – МВФ свідомо скоротив цьогорічну програму до 18 місяців і, швидше за все, якщо за цей час не відбудеться чергової ротації уряду, то цьому ж уряду і доведеться віддавати ці гроші", – зазначив економіст.

За його словами, доля нинішньої програми МВФ – це свого роду брат-близнюк програми 2018 року, коли Києву спочатку видали тільки частину кредиту, а інші дві частини видавали в прив'язці до майбутніх виборів. "Тому не виключено, що ця програма дійсно може стати фінальною. Оскільки вона прив'язана до гарантованого Україною підвищення тарифів для населення. А в умовах того, що восени у нас буде погано з економікою, що буде досить велика кількість безробітних і не виключена ймовірність того, що буде чергова хвиля коронавіруса і карантин – у зв'язку з цим курс національної валюти почне слабшати, і курс долара почне істотно рости. Це викличе невдоволення в суспільстві", – резюмував Гарбарук.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...