"Усі заповіти Бендукідзе прекрасно відомі й умістяться на сторінці із зошита. А ось тих, хто готовий втілити їх у життя, дійсно немає", - Швець

Майбутнє Михайла Ніколозовича Саакашвілі, яке ніби розвиднілося минулого тижня, знову пішло в густий туман. Український парламент не готовий бурхливими оплесками, що переходять в овацію, вітати грузинського реформатора.

Леонід Швець

Про це у своєму блозі пише український журналіст Леонід Швець, передають Патріоти України.

"Хтось не вірить, що нинішній Міша так само сильний і щасливий, як півтора десятка років тому, а, імовірніше, слабкий і скандальний. Комусь реформи і дарма не потрібні. А є й такі, які вважають, що в Україні є свої потужні перетворювачі, тільки вони поки боязко ховаються від сліпучих променів історії.

Останню точку зору, зокрема, розділяє спікер Верховної ради Дмитро Разумков, як з'ясувалося в інтерв'ю "РБК-Україна": "Я завжди говорив, що треба переймати досвід інших держав і залучати експертів у тих чи інших сферах – це дуже важливо. Але все-таки я думаю, що й у нашій команді достатня кількість колег, які могли б проводити реформи й бути корисними Кабінету Міністрів". Напевно, Разумков знає щось про свою команду таке, чого не знає і сама команда.

Для початку велике питання, чи можна називати командою людей, які колись опинилися разом під безрозмірною з точки зору цілей і принципів "зеленою" парасолькою. Час, що минув із дня виборів, тільки підтвердив очевидне: якби відбір у "слуги" здійснювався випадковим чином за допомогою національної бази телефонних номерів, результати могли виявитися цікавіше, а місцями б приємно здивували. Вчинили інакше, тому цікавого мало, зате багато неприємного. Не кажучи вже про те, що набиралася пасивна масовка, а потім, ось же дивно, виявилося, що в ній майже немає активних гравців, а з тих, хто є, деякі грають і за інші команди. Окрему команду можна сформувати з тих, хто вже вибув із гри. Нетерплячої черги з охочих замінити вибулих не спостерігається.

Ще цікаво було б уточнити, до якої міри членом команди Зеленського залишається сам Дмитро Разумков. У кадровій чехарді, яка на весні набула виняткової інтенсивності, провідну роль відіграє Андрій Єрмак, і не схоже, що в Разумкова сильно запитують, хто повинен представляти команду на ключових постах у виконавчій владі. У цій обставині не надто проглядається командність.

Але головне, у кого ж зі своїх спікер розгледів майбутнього українського Бальцеровича? Чому, дивлячись на Гончарука або Шмигаля, не вийшов сміливо вперед і не сказав: "Стривайте, є і кращі!" І вже геть незрозуміло, чому люди з потенціалом билинних героїв самі абсолютно не відсвічують, не рвуться батьківщину рятувати?

Відповідь на ці питання до образливого проста: немає нікого. Ніхто не ховається, щоб вискочити в героїчній позі: сюрприз-сюрприз! Усі нинішні кадрові метання Банкової нагадують спробу нашпигувати сире тісто влади хоч кимось, хто в момент призначення здався родзинками. Тих, хто розчарував, неакуратно виколупують назад. І це не проблема нестачі носіїв якогось особливого знання. Усі заповіти покійного Кахи Бендукідзе прекрасно відомі і легко вмістяться на сторінці зі шкільного зошита. А ось тих, хто готовий вступити у справжню бійку, щоб втілити їх у життя, дійсно немає. Як не сталося і раніше.

Цей докір Зеленському, що поруч із ним таких не знайшлося? Звісно, адже він взявся країною керувати. Але й докір країні, що в ній не знайшлося нікого привабливішого за Зеленського, щоб очолити її на третьому десятку років незалежності, нікого, хто міг би скласти саме команду. Хай не геніальну, а просто мінімально злагоджену й гідну в найбільш звичайному значенні цього забутого в нас слова. Може, усе від того якраз, що важливі слова припинили щось означати. І сталося це набагато раніше, ніж артисту Зеленському спало на думку спробувати себе в політиці."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...