"Уже три роки в Україні вербують наркокурʼєрів для роботи в Росії. Що відбувається, коли вони потрапляють там за грати", - ЗМІ

У 2015—2016 роках в Україні активно вербували людей для роботи наркокурʼєрами в Росії. У великих містах висіли оголошення «Потрібен піший курʼєр, зарплата від пʼяти тисяч гривень на тиждень».

"Ті, хто їхали за цими оголошеннями в РФ, уже на місці дізнавалися, що їм потрібно робити «закладки». Зазвичай через кілька тижнів їх затримували за підозрою в розповсюдженні наркотиків", - йдеться в матеріалі видання theБабель, передають Патріоти України.

"За три роки три тисячі українських громадян отримали терміни від шести до 19 років у Росії, десята частина повернулися відбувати покарання в Україні. Держава визнала їх жертвами торгівлі людьми, але правового механізму звільнення з вʼязниць не розробила. Кореспондентка theБабеля Ріта Дудіна поговорила з родичами та адвокатами потерпілих — вона розповідає, як їх витягують із вʼязниць і чому більшість продовжують сидіти.

1

У 2015 році 33-річному Євгену Онопрієнко з Черкас потрібно було віддати кредиторам сто тисяч гривень. Він відкрив магазин іграшок, але бізнес виявився неприбутковим і прогорів. Батьки порадили їхати на роботу в Польщу. Євген знайшов там знайомих і скоро мав їхати, але побачив у маршрутці оголошення про курʼєрську роботу із зарплатою вісім з половиною тисяч гривень на тиждень. «Телефоном його вмовляли, що таких грошей він більше ніде не заробить, мовляв, на цю роботу вже вишикувалася черга», — розповідає мати Євгена Катерина Онопрієнко.

Євгену пообіцяли роботу курʼєром в інтернет-магазині одягу. «Менеджер» зустрівся з ним у Черкасах, сфотографував його і всі сторінки в паспорті. Для роботи відразу видали телефон — пізніше зʼясувалося, що зі вже встановленими програмами для прослуховування та відстеження власника. Майбутні роботодавці купили Онопрієнку квиток до Москви і дали грошей на перший час. З Москви його доправили в Калугу. Там йому сказали оформити банківську карту на своє імʼя та скинули 20 тисяч рублів, щоб зняти житло.

Першим завданням стала поїздка за посилкою в Москву, що в ній — ніхто не уточнив. Її потрібно було забрати не в поштовому відділенні, а з-під трансформаторної будки. Тоді Євген зрозумів, що вплутався у щось незаконне. Він не знайшов коробку, і керівники стали погрожувати вбивством, зокрема його рідних. Євген залишився в Москві та шукав коробку всю ніч, знайшов її біля гаражів. У ній лежали зелений пакетований чай і упаковка з білим порошком — спайсом. Він подзвонив керівникам і відмовився працювати. Спочатку йому знову погрожували розправою з сімʼєю, але потім сказали, що досить просто попрацювати два тижні, поки на його місце не знайдуть іншу людину. Онопрієнко після цього написав матері: «Якщо я зникну, не хвилюйся, переїду працювати в інше місто». Катерина все ще думала, що син працює в інтернет-магазині одягу.

Через два тижні Євген нікуди не пішов — він продовжував робити закладки, поки за місяць його не затримали в Калузі. Співробітники Держнаркоконтролю відібрали в нього телефон, відвезли у відділення. Там при ньому з першої ж спроби ввели правильний пін-код доступу в робочий месенджер Євгена. «Цей пін-код — не просто чотири нулі, він складніший. А вони його знали наперед, — каже Катерина. — Сказали синові, що «вказівка його повʼязати» надійшла ще 28 грудня, але вирішили не псувати йому Новий рік». Євгену видали шаблон документа про визнання своєї провини з усіма деталями сценарію курʼєрської роботи та наказали підписувати, погрожуючи двадцятирічним увʼязненням.

В Україні Онопрієнка півтора місяця вважали зниклим безвісти, а потім Катерині з Росії зателефонувала дівчина, перепитала імʼя сина та сказала: «Він просив передати, що живий, але потрапив у СІЗО. Можливо, через наркотики». Катерина зателефонувала у СІЗО, їй підтвердили, що Євген там. Наступного дня вона полетіла в Калугу. На побаченні син розповів, як потрапив туди, і попросив порушити питання на державному рівні. Катерина визнає, що у сина була можливість втекти, але він все ж залишився. Каже, що боявся погроз.

Калузький суд визнав Євгена винним і засудив до семи років позбавлення волі в Калузькій колонії за статтею 228 КК РФ. Там він відсидів три роки. На початку поточного року його перевели відбувати покарання в Черкаську колонію. Оскільки він просидів у російському СІЗО девʼять місяців, за «законом Савченко» їх подвоїли і зарахували в строк. Переведення в Україну дуже затягували — українське Міністерство юстиції витратило на це два роки. У Росії Катерині говорили, що винна українська сторона — наприклад, довідку про громадянство Євгена в Мінʼюст Росії передавали три місяці.

2

Через Євгена Онопрієнка Нацполіція розпочала кримінальне провадження, за яким протягом трьох років знайшли ще 363 потерпілих, багато в чому завдяки громадській організації, яку заснували родичі українських вʼязнів. Юрист Дмитро Мазурок з Харківської правозахисної групи, яка допомагає потерпілим, каже, що за такою схемою «попали» близько трьох тисяч українців. Адвокат потерпілих Віта Мусатенко згадує, що вперше громадянина України заарештували і засудили в РФ за розповсюдження наркотиків за схожою схемою у 2014 році. Його батьки зверталися в поліцію, але марно.

Українські поліцейські запропонували Катерині шукати інших засуджених, щоб «справою зайнялися в Києві». Перших таких родичів вона знайшла в калузькому СІЗО: «Перед зустріччю з сином я запитала, хто чекає з України. Відповіла жінка з Нової Каховки. Син за 228-ю? Каже, так». Увʼязнені за схожими справами з Києва, Дніпродзержинська та Кривого Рогу сиділи в камері з Євгеном.

У 2015—2016 роках схема працювала майже в усіх великих українських містах. Відбувалося все приблизно так: людина бачила оголошення про курʼєрську вакансію з високою зарплатою в метро, маршрутці, газеті або на якомусь сайті. Після телефонної розмови зустрічалася з роботодавцями у своєму місті, віддавала їм свої паспортні дані. Потім отримувала телефон і квиток до Росії — в один бік. Вже на місці курʼєр отримував завдання в месенджерах, а якщо відмовлявся їх виконувати, то починалися погрози — наприклад, могли змусити відпрацьовувати витрачені на переїзд гроші. На курʼєра тиснули ще й тим, що в чужій країні йому ніхто не допоможе. Могли забрати документи або нагадати про проблеми з правоохоронними органами у минулому. Тих, хто вирішував втекти, іноді заарештовували протягом години-двох після телефонних розмов про втечу, а іноді знімали вже з потягу на Київ. При цьому людина могла пробути у Росії вісім годин і не зробити жодної доставки.

«Ті, хто розмовляв з майбутніми курʼєрами [в Україні], перевіряли дані про них у базах поліції. У матеріалах справи є детальна інструкція про те, як курʼєр має поводитися при затриманні. У ній занадто багато подробиць, наприклад, про стеження за постачальниками або про те, як вишки моніторять телефонний звʼязок. Таке може знати тільки співробітник поліції. Я вважаю, що без МВС цю схему провернути неможливо», — говорить Віта Мусатенко.

«Начальник СІЗО говорив, що наркодилери самі здають таких, як мій син, — згадує Катерина Онопрієнко. — Я зверталася і до ФСБ, і в російську Генпрокуратуру, просила зупинити це зі свого боку. Скрізь відфутболювали, як і в українських органах». Офіційних доказів співробітництва поліції обох країн з наркобізнесом немає.

Першого грудня 2016 року поліцейські заарештували в Дніпрі чотирьох людей за підозрою у вербуванні — трьох українців і одного громадянина Молдови. Слідчі зʼясували, що в команді працювали юристи, фахівці з підбору персоналу, поліграфолог, айтішники, рекламний менеджер і охоронна служба. Один з підозрюваних одразу почав співпрацювати зі слідством та визнав свою провину. У червні 2017 року справу передали в Соломʼянський суд, але він вже понад два роки тільки продовжує обвинуваченим арешт. Досі слідство не встановило, які ще є підозрювані у цій справі. У серпні 2019 року головного обвинуваченого випустили під домашній арешт, а пʼятого вересня — ще двох. Адвокат обвинувачених Роман Гайдай каже, що справа розвалюється. Так, немає жодних доказів, що четвертий підозрюваний знайомий з іншими трьома. Його візаві Віта Мусатенко запевняє, що сторона обвинувачених постійно зриває засідання, а суд це не присікає.

3

Україна визнала, що 363 наркокурʼєри в Росії є жертвами торгівлі людьми. Але РФ не підписувала Конвенцію про протидію торгівлі людьми, яка дозволила б відпустити на свободу Євгена та інших постраждалих «наркокурʼєрів» замість призначення їм строку на батьківщині. Тому довідку Катерини про те, що її син — жертва, навіть не розглядали. Росія також не переводить засуджених в українські колонії, якщо тут їм дають менший тюремний термін.

У законі України «Про протидію торгівлі людьми» немає положення про те, що жертву можна звільнити від кримінального покарання. Частину увʼязнених переводять досиджувати в Україні, але тут до них ставляться як до звичайних засуджених. За цей час звільнили тільки двох людей, один з них — 37-річний Олександр Дячков. Він відбув три з половиною роки у російській колонії та рік в українській. У липні цього року Дячкова випустили умовно-достроково.

У 2018 році депутат Надія Савченко, яка була також депутатом ПАРЄ, домовилася про прийом в Асамблеї для активістів. Її українські співробітники познайомили матерів з европарламентарієм з Лондона, який займається питанням торгівлі людьми. Катерина Онопрієнко стверджує, що після цього ПАРЄ почала тиснути на Україну. Тоді ж зʼявилася робоча група з представників СБУ, Генпрокуратури та Нацполіції. Її створили ще у 2016 році, але вона швидко розпалася. Харківська правозахисна група допомагає потерпілим знайти адвоката, ще одна їхня мета — утворити українські суди за прецедентом Євгена Онопрієнка.

В Україні Катерина Онопрієнко зустрічалася з президентами Петром Порошенко та Володимиром Зеленським, і обидва погоджувалися допомагати. «Помилування — найпростіший спосіб звільнити хлопців. Але ми пробуємо робити це через амністію, умовно-дострокове звільнення та доповнення закону», — говорить Онопрієнко. Вона додає, що в команді Зеленського їй пообіцяли зайнятися цим питанням більш ретельно.

Євгену Онопрієнко дозволяють жити в поселенні без колючого дроту, працювати на деяких підприємствах і приїжджати на день до родичів. Поки він працює в колонії шевцем і перукарем, отримуючи за це 500 гривень на місяць. У квітні 2019 року Віта Мусатенко побачила в київському метро і маршрутці знайомі оголошення. «Після моєї заяви в поліцію оголошення зняли по всьому місту», — говорить вона."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...