В Африці знайшли найдавнішого динозавра Землі

Новий вид стегозавра допоможе науковцям краще зрозуміти еволюцію цієї групи динозаврів.

У Марокко виявили рештки найдавнішого з усіх відомих вченим динозаврів – він жив на Землі 168 млн років тому. Дослідження палеонтологів було опубліковане в журналі Science Direct, передають Патріоти України.

Новий вид стегозавра назвали Adratiklit boulahfa – в перекладі з берберської мови це означає "гірська ящірка". Назва відсилає до місця, де були знайдені останки динозавра – гірський хребет Середній Атлас у Марокко.

За даними палеонтологів, Adratiklit boulahfa – перший стегозавр, останки якого були знайдені в Північній Африці, де, як вважалося, цей рід пізньоюрських травоїдних динозаврів не був поширений. Стегозаври були широко представлені в Північній Америці, Азії та Європі.
"Знайдені останки належать до другої епохи юрського періоду – Середньої юри, – розповідає керівниця групи палеонтологів Сюзанна Майдмент. – Цей найдавніший з відомих представників стегозаврів допоможе нам краще зрозуміти еволюцію цієї групи динозаврів".
Динозавр, останки якого були знайдені в Марокко, ймовірно належить роду Dacentrurus – великих птахотазових динозаврів з сімейства Stegosauridae. Своєю чергою стегозаври належать до підряду тіреофор – за оцінками вчених, вони жили від початку нижньоюрської епохи до кінця крейдяного періоду (182,7-66,0 млн років тому).

Вважається, що на Землі, коли на ній мешкали динозаври, було два суперконтиненти – Лавразія (північний континент) і Гондвана (південний континент), на які в мезозої розпався протоконтинент Пангея.

Лавразія включала більшу частину територій, які нині становлять континенти Північного Півкулі. Гондвана включала в себе Африку, Південну Америку, Антарктиду, Австралію, Нову Зеландію, а також Аравію, Мадагаскар та Індію.

Палеонтологи вважають, що тепер на території стародавньої Гондвани можуть бути знайдені рештки тіреофорів в районах, де розкопки раніше просто не проводилися.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...