У Болгарії археологи відкопали листа на невідомій мові, вік котрого більший за єгипетські піраміди

Артефакт фахівці виявили в поселенні, що відноситься до періоду від кам'яного віку до мідного.

При проведенні розкопок в стародавньому поселенні перехідного періоду археологи знайшли глиняну табличку з протописьмом, передають Патріоти України з посиланням на Archaeology in Bulgaria.

Розкопки проводилися недалеко від міста Бата, муніципалітет Панагюріште, в південній частині центральної Болгарії.
Йдеться про доісторичну глиняну табличку, вік якої становить близько 7 тис. років. Вона покрита різьбленням, яке, як вважають фахівці, є протописьмом. Цей термін був введений в 1960-і роки після того, як в Румунії археологи виявили три необпалені глиняні таблички із загадковими знаками. Ще тоді вчені припустили, що це була доісторична писемність. Розшифрувати подібні послання до сих пір не представляється можливим.
Доісторичне поселення, де була знайдена нинішня табличка, являє собою "розосереджене просторе поселення площею не менше 150 тис. кв. м". Воно датується кінцем пізнього неоліту (новий кам'яний вік) і початком енеоліту (мідний вік).
На думку археологів, поселення з'явилося і існувало в період від 5100 до 4800 років до нашої ери. Воно розташовувалося на терасі по обох берегах невеликої річки.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...

Хіти тижня. День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети

субота, 16 вересень 2023, 6:41

17 вересня за новоюліанським календарем (до 1923 року - 30 вересня) українці святкують день ангела Віри, Любові, Надії і Софії. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в церкву, і попросити у ікони трьох великомучениць здоров'я...