У мережі показали, чим харчуються ракетники ЗСУ на Хмельниччині (фото)

Коштів не бракує, до чорних макаронів не повернулися, - кажуть армійці.

Про це розповів пресофіцер АрміяInform_Хмельницький Андрій Агєєв, передають Патріоти України з посиланням на Depo.Хмельницький.

Минуло два роки відтоді, як у Хмельницькій ракетній бригаді перейшли на харчування військовослужбовців за каталогом продуктів. Сьогодні воїни-ракетники мають вибір із 400 позицій, а не з трьох з половиною десятків, як у ще радянській загальновійськовій нормі № 1.

"Зараз взамін комбінованого жиру в картоплі, холодної вермішелі, каш, тушонки і консервованої кільки в томаті, нам пропонують різноманітні страви із свіжого м'яса, риби, овочів та фруктів. Ми маємо комплексні обіди з кількох страв на вибір, смачні салати, заправки, кисломолочні продукти, солодощі та дні національних кухонь. При цьому, норма м’яса збільшилася на 40%," - каже капітан Олексій Наконечний.

Це не через те, що збільшились норми. Як раніше так і зараз на день військовослужбовець повинен отримувати від 300 до 400 грамів м’яса. Змінилась система обрахунку цих норм на виході.

За нормою №1 норма м’яса на день для військовослужбовця закладалась з розрахунку як туша. Зараз добова норма розподіляється від ваги чистого, зачищеного м’яса. Для прикладу - туша свині чи телятини приблизно на 40% складається з кісток, сала, плівки, сухожилля, плюс – відсотків 20 ваги при приготуванні втрачається під час смаження і тушіння. Тобто ключовим сьогодні є питання: "А скільки м’яса солдат отримує фактично під час прийому їжі?"

"По суті, ми маємо відчутний "стрибок" у якісному харчуванні військовослужбовців," - запевняють армійці.

Заступник командира бригади з тилу – начальник тилу підполковник Олександр Мельник переконаний, що завдяки відмові від послуг приготування і доставки їжі приватними фірмами, які виконували свої обов’язки не надто добросовісно – м’яко кажучи, вартість харчування змінилась не суттєво, лише на кілька гривень.

"Однак якість, за словами наших військовослужбовців, покращилась в рази. Їжа стала значно смачнішою, поживнішою, кориснішою, - констатує офіцер. - В харчовому раціоні дотримано базовий принцип розподілу калорій у нормах на добу – від 3500 до 6000 калорій. Раніше військовослужбовці і не мріяли про банани, яблука, персики, кавун, диню чи виноград за обідом і каву та соки на сніданок. Нині, лише обід містить понад 2 тисячі калорій. У новій системі навіть продумано збалансований раціон із щоденно необхідною кількістю мінералів та інших поживних речовин для здоров’я наших військових," - підкреслює заступник з тилу.

Оновлена їдальня оснащена усім необхідним, в ній зроблено капітальний ремонт усіх приміщень, проведено повне технічне переоснащення, в залі нові і зручні стільці та столи, великий плазмовий телевізор, навіть фонтан є. Впроваджено нову систему електронного контролю "Електронний склад" та електронного обліку харчування, що дає можливість відстежити залишки продуктів на складі, кількість отриманих та використаних продуктів на приготування страв за кожний прийом їжі і порівнювати їх з меню.

На відміну від старої системи харчування - за аутсьорсингом, важливим результатом впровадження нової є залучення до організації харчування штатних кухарів, що підвищує бойову готовність і автономність дій особового складу. Крім того, введено в штатний розпис військової частини цивільний обслуговуючий персонал їдальні, що вивільняє військовослужбовців від здійснення невластивих функцій та дає можливість займатися своєю фаховою підготовкою.

Ще однією перевагою запровадження нової системи харчування є її захищеність від корупційної складової, адже закупівля продуктів харчування здійснюється без участі фірм-посередників за допомогою майданчика електронних закупівель "Прозорро".

Військовослужбовці, що проходять службу у військовій частині, у перші дні запровадження нової системи були здивовані та не вірили, що так буде і надалі. Багато хто говорив; "…місяць, два і все, повернемося до чорних макаронів", "…скоро забракне коштів так смачно нас годувати".

Коштів не забракло, до чорних макаронів не повернулися. Усі військовослужбовці бригади: від солдата до командира переконані - вороття назад немає, наша армія буде лише вдосконалюватися та міцнішати. На кухні в тому числі. Нова система добре себе зарекомендувала, дала можливість перейти до сучасних міжнародних стандартів з прозорим контролем, хорошим забезпеченням і не високою вартістю.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...