У "Нафтогазі" розповіли, як покарати облгази за зайві обсяги газу в платіжках

Борги, які виникли з вини облгазів, не впливатимуть на субсидію. Мінсоцполітики розробило проект відповідної постанови.

Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг планувала перевірити 19 облгазів через незаконні нарахування обсягів газу. Вже маємо рішення по 18-ти. Залишився Кіровоградгаз, розповів Олексій Хабатюк, заступник начальника департаменту енергоефективності Нафтогазу, передають Патріоти України з посиланням на Gazeta.ua.

"Облгази змушували платити українців за неіснуючий газ. Їх, крім Харківміськгазу, оштрафували на 850 тисяч гривень кожного. Харківський облгаз здійснив перерахунок ще до початку перевірок. Інших зобов'язали у певні терміни перерахувати платіжки починаючи з жовтня минулого року. Так, Київоблгаз, Вінницягаз, Волиньгаз мали зробити це до 5 квітня. Цього не відбулося. Штрафи також ніхто не сплатив", - говорить Олексій Хабатюк.

За його словами, Вінницягаз, Волиньгаз звернулися до суду з вимогою призупинити дію постанови НКРЕКП. Щоправда їм відмовили у цьому. До суду також звернувся Хмельницькгаз.

"Споживачі, які досі отримують завищені платіжки повинні вимагати перерахунку. Потрібно надсилати запити про це в газзбути та облгази. Крім того, українці можуть звернутися до суду з вимогою зобов'язати облгази припинити нараховувати зайві обсяги газу", - наголошує експерт.

За його словами, борги, які виникли з вини облгазів, не впливатимуть на субсидію. Мінсоцполітики розробило проект постанови, який дозволить не враховувати незаконні донарахування при визначені заборгованості за газ.

"НКРЕКП має провести повторні перевірки. За результатами - ввести санкції. Зокрема анулювати або призупинити ліцензії облгазів. Щоправда є серйозні ризики. Сьогодні на певній території тільки один облгаз виконує функцію розподілу газу. Якщо його позбавлять ліцензії, то виникнуть проблеми із забезпеченням паливом споживачів. Тут вже має втрутитися Верховна Рада і знайти інші способи вирішити це. Наприклад, в електроенергетиці можна ввести тимчасову адміністрацію в обленерго. Фактично це дозволяє усунути ризик енергетичної катастрофи", - резюмує Олексій Хабатюк.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...