У НКРЕКП хочуть підвищити тарифи: Названо причину

Чиновниця переконана, що ціни на світло для населення потрібно підвищити через субсидії, які створюють на ринку електроенергії дисбаланс, що сприяє зростанню ціни електрики для великого бізнесу.

Про це заявила глава Національної комісії державного регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Оксана Кривенко під час засідання комітету Верховної Ради. За словами чиновниці, зараз розрив між цінами покривають "бізнес-споживачі", передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

"Основні причини зростання вартості електроенергії для промислових споживачів — це, по-перше, перехресне субсидіювання між вартістю електроенергії для населення і непобутових споживачів. Проблема, з якою ми зіткнемося, це підвищення вартості електрики для населення, щоб непобутові споживачі не покривали цей розрив", — сказала вона.

Ще одним фактором зростання ціни електрики для промисловості, за словами Кривенко, є зростаюча частка електроенергії з поновлюваних джерел енергії за "зеленим" тарифом.

"Також фактором підвищення вартості є збільшення первинного палива: вугілля, газу, без яких неможлива генерація електроенергії", — додала глава регулятора.

Висловлення чиновниці пов'язане із запуском нового оптового ринку електроенергії, яке відбулося 1-го липня. Реформа ринку електроенергії передбачала впровадження європейської моделі, яка повинна була стимулювати в Україні конкуренцію і появу нових учасників ринку.

Однак основними одержувачами вигоди від впровадження нового ринку електроенергії опинилися державні компанії.

Незважаючи на покладені на держкомпанію НАЕК "Енергоатом" функції постачальника зі спеціальними зобов'язаннями (ПСО), в рамках якої вона повинна була продавати для населення електроенергію за ціною, що не перевищує певний рівень, компанія підняла середні ціни до 0,70 грн/кВт-год.

Ціна продукції іншої, "Укргідроенерго", також виросла на ринку на 47% — з 0,7 до 1,1 грн/кВт-год. Водночас тариф теплової генерації на ринку знизився на 12% — до рівня тарифу липня 2017 року.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...