В ОРДЛО остаточно "скасовують" українську мову (документ)

Упор роблять на учнях 1-7-х класів...

Українські правозахисники "Східної правозахисної групи" зібрали докази витіснення української мови в ОРДЛО, передають Патріоти України.

У школах на окупованій території "ЛНР" батькам учнів роздають заяви, де вони повинні "попросити" звільнити свою дитину від вивчення "мови". Упор роблять на учнях 1-7-х класів.

"Скасування вивчення української мови загрожує тим, що діти після закінчення шкіл в ОРДЛО не зможуть вступати до українських вишів і змушені будуть залишатися в ОРДЛО або вступати до вузів РФ", - попереджають правозахисники.Як повідомила на умовах анонімності мешканка Донецька, чий син закінчив 8 класів, діти в "ДНР" дійсно не знають української мови. "Вчиться добре, знає російську і англійську. Українську не розуміє, тому ми, швидше за все, не зможемо виїхати в Україну, щоб він здобув вищу освіту", - сказала донеччанка.

За її словами, дуже часто діти на окупованій території завантажені різними завданнями в школі. На початку бойових дій, наприклад, практично кожен день замість уроків учнів молодших класів збирали в актовому класі, де розповідали про "героїв" "ДНР", організовували різні "патріотичні" заходи.

Варто зазначити, що курс на русифікацію ОРДЛО почався в 2016 році, коли в школи на Донбасі завезли підручники з РФ, практично повністю скоротивши викладання російської мови та літератури. Упор в освітніх закладах з 2015 року роблять на вихованні "патріотизму" і військову підготовку.

Раніше школярі ОРДЛО могли дистанційно закінчити школу на підконтрольній українській владі території і потім вступити до українського ВНЗ. Однак під час здачі ЗНО бойовики не випускали молодих людей на підконтрольну Києву територію.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...