У передчутті реваншу: "Процес переходу парафій з МП до ПЦУ сповільнився", - Філарет

Останніми днями перед другим туром виборів президента України процес переходу релігійних громад у Православну церкву України сповільнився. Віряни боялися, що президентом стане людина, яка не підтримуватиме ПЦУ.

Про це заявив почесний патріарх Православної церкви України Філарет, передають Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

"Це справді так. Бо думали, що буде президентом людина, яка не підтримуватиме цей процес об’єднання українського православ’я. Зеленський заявив, що не втручатиметься у церковні справи. І це добре. Але якщо він не втручатиметься, то народ сам обере українську церкву", - сказав Філарет.

Патріарх зазначив, що за чотири місяці після отримання Томосу про автокефалію до Православної церкви України перейшло понад 500 парафій Московського патріархату. "І цей процес триватиме", - додав він.

Крім того, патріарх Філарет вкотре спростував інформацію про "захоплення храмів", а також нагадав, що перехід релігійних громад з однієї церкви до іншої в Україні регулюється законом. "Якщо більшість парафіян, а парафіянами вважаються ті, хто живе в цій парафії, тобто в цьому селі, або ті, якщо в містах, хто відвідує храм, то храм під час вибору центру належить більшості. Новинський і не лише Новинський, Москва і Московський патріархат в Україні на весь світ сурмлять, що ось "захоплюють" їх. ...Не зацікавлені, щоб до нашої церкви долучались люди із застосуванням сили. Нам треба, щоб вони увійшли добровільно в українську церкву, а не силою. І тому ми відкидаємо примусове навернення вірян Московського патріархату", - зазначив Філарет.

31 січня набули чинності поправки до закону "Про свободу совісті й релігійні організації", які дають можливість релігійній громаді перейти з однієї церкви в іншу. Після того, як Православна церква України отримала Томос - документ про автокефалію - від Вселенського патріархату, православні громади країни мають вирішити: залишатися в колишній церкві чи приєднатися до нової. Згаданий вище закон прописує, як це можна зробити.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...